fbpx

Pandemia mbylli teleskopët më të fuqishëm në botë

Disa shkencëtarë thonë sepandemia e koronavirusit ka detyruar astronomët në Kili verior të mbyllin teleskopët më të fuqishëm në botë, duke rrezikuar të humbasin supernovat dhe spektaklet e tjera në hapësirë.

Shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të përfitojnë nga qielli i pacenuar mbi shkretëtirën Atacama të Kilit që nga fundi i Marsit, ku vëzhguesve me famë botërore u mbyllën.

Kjo do të thotë se njerëzit nuk do të mund të shohin ato që astronomët i quajnë fenomene kalimtare të rastësishme, si Bursts Gamma-Ray (GRBs) ose supernova – të humbura përgjithmonë si mbeturina të yjeve.

“Supernova fiket ndërsa ne jemi të mbyllur, ne nuk mund ta vëzhgojmë. Ne do të kemi humbur mundësinë për ta vëzhguar atë sepse ndodh aq shpejt dhe pastaj zbehet, kështu që këto mundësi kanë humbur” – thotë astronomi John Carpenter.

Kjo ëhstë gjithashtu një kohë kritike për të vëzhguar Betelgeuse, ylli gjigant të kuq në yjësinë e Orionit – 10 herë më i ndritshmi në qiellin e natës – i cili është zbehur papritmas, duke nxitur spekulime se mund të shpërthejë, megjithëse kjo mund të zgjasë me dekada.

“Ne ishim duke filluar një fushatë për ta vëzhguar dhe monitoruar atë kur po mbylleshim – kështu që ne nuk mund ta vazhdonim projektin,” – i tha Carpenter AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.