Palmer: Rusia e do Ballkanin Perëndimor në rrëmujë

“Një nga qëllimet tona kryesore është të mbështesim formimin e një qeverie në Kosovë, e cila është e angazhuar për dialog, që do të thotë pezullimin e tarifave dhe kthimin në tryezën e bisedimeve”, tha Palmer

I dërguari special i SHBA Matthew Palmer tha se është i bindur që mund të arrihet një marrëveshje midis Beogradit dhe Prishtinës, se Uashingtoni do të mbështesë një qeveri të Prishtinës të përkushtuar për dialog, dhe se Rusia dëshironte një rajon të bazuar në çrregullime dhe mosbesim.

Për Malin e Zi, Palmer tha se është veçanërisht e rëndësishme të përparojë në kapitujt 23 dhe 24 në mënyrë që të mbyllen kapitujt e hapur në rrugën për në BE.

“Një nga qëllimet tona kryesore është të mbështesim formimin e një qeverie në Kosovë e cila është e angazhuar për dialog, që do të thotë pezullimin e tarifave dhe kthimin në tryezën e bisedimeve”, tha Palmer në një intervistë për Radiotelevizionin e Malit të Zi.

Ai thotë se bisedimet duhet të jenë serioze dhe të çojnë në një marrëveshje gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës.

“Idxeale do të ishte që kjo të jetë në bazë të njohjes së ndërsjellë. Pasi të dy palët të kthehen në tryezën e bisedimeve, ne do të jemi atje si partnerë në kërkim të një marrëveshje që është e pranueshme, e qëndrueshme dhe e drejtë dhe që do të ndihmojë Serbinë në rrugën e saj drejt BE-së ”, tha ai.

Ai shtoi se është e rëndësishme për të gjithë rajonin për të zgjidhur çështjen, por gjithashtu nuk beson se mosmarrëveshjet midis Beogradit dhe Prishtinës mund të ndikojnë në rrugën evropiane të vendeve të tjera.

Palmer tha se “Rusët janë në fuqi në Ballkanin Perëndimor” dhe se ShBA-ja ka një pamje thelbësisht të ndryshme të rajonit krahasuar me Rusinë.

“Ne e shohim Ballkanin Perëndimor si një anëtar të familjes së vendeve perëndimore, të integruar në institucionet euro-atlantike, si një vend që bashkëpunon në bazë të rregullave dhe normave. Rusët kanë treguar se ata duan një rajon të bazuar në çrregullim dhe mosbesim. Mendoj se e kemi parë më qartë në Mal të Zi, kur rusët mbështesin grushtin e shtetit të vitit 2016, që ishte një veprim i egër për të mos lejuar që Mali i Zi të shkonte në NATO dhe Perëndim “, tha ai.

I pyetur nëse mendonte se ishte e mundur që diçka e tillë të ndodhte përsëri, Palmer tha se ai nuk kishte informacion që mund ta shtynte të besonte se diçka e tillë mund të ndodhë përsëri.

“Sidoqoftë, unë nuk mendoj se rusët kanë përfunduar përpjekjet e tyre për të shkaktuar probleme në Mal të Zi dhe në Ballkanin Perëndimor, dhe ne e shohim atë në të gjithë rajonin,” tha ai.

I pyetur se si e sheh të ardhmen e Bosnjës dhe Hercegovinës, ai tha se ai beson se një marrëveshje për formimin e një Këshilli të ri të Ministrave mund të arrihet shpejt në Sarajevë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.