fbpx

Origjina e syve të kaltër

Variacioni gjenetik i gjenit OCA2 ndryshoi sasinë e pigmentit të prodhuar nga njerëzit, që dalëngadalë i ndryshoi ngjyrën e syve të tyre kafe.

Shkencëtarët ishin në dijeni të këtij fakti rreth gjenit OCA2, por ata nuk kishin arritur që të gjenin burimin e pigmentit blu, të paktën deri më tani.

Pasi studiuan mutacionin e gjenit HERC2, ata zbuluan se ky ishte përgjegjësi i syve blu. Ky gjen ndalonte veprimin e OCA2, dhe përcaktonte sa shumë pigment ngjyrë kafe duhet prodhuar.

Ekspertët besojnë se kjo ka ndodhur kur njerëzit emigruan nga Afrika në Evropë. Të gjithë njerëzit sy blu kanë një paraardhës të vetëm evropian, por identiteti i tij mbetet anonim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.