fbpx

OP./INTERVISTA

Kaos politik në Londër

kaos ne britani may

Largimi i dy ministrave nga qeveria britanike e ka futur këtë vend në një kaos politik. Aktualisht nuk dihet saktë se kush e ka fjalën kryesore në Londër, mendon Barbara Wesel. Fillimisht ministri për Brexitin David Davis e menjëherë pas tij edhe ministri  i Jashtëm dhe një prej udhëheqësve të …

Lexo më shumë

‘Njerëzit do të jenë të pafuqishëm ndaj robotëve vrasës’

‘Njerëzit do të jenë të pafuqishëm ndaj robotëve vrasës’

Akademiku nga Kalifornia, Stuart Russell, ka tërhequr vërejtjen se robotët vrasës, të cilët po zhvillohen ne ShBA, do t’i lënë njerëzit “krejtësisht ta pafuqishëm”. Profesori Stuart Russell ka shkruar një artikull në revistën Nature, në të cilin thekson se “sisteme autonome zgjedhin dhe qëllojnë caqe pa intervenimin njerëzor” dhe “bëhen …

Lexo më shumë

Liria e Internetit është në rrezik

interneti

Shtypi i pavarur dhe mjetet e komunikimit, të domosdoshme për një demokraci funksionale janë nën një presion të madh financiar pasi lexuesit shkojnë në internet për përmbajtjen “e lirë”. Po ashtu, platformat e internetit, kryesisht të bazuara jashtë Bashkimit Evropian, shpesh konkurrojnë në mënyrë të padrejtë me operatorët e BE-së, …

Lexo më shumë

Luftë për ekonominë botërore

ekonomi boterore

Me hyrjen në fuqi të tarifave ndëshkimore doganore amerikane për prodhimet kineze konflikti tregtar SHBA-Kinë po përshkallëzohet. Por në realitet fjala është për shumë më tepër, mendon Thomas Straubhaar. Kinse luftë tregtare. Fjala nuk është për pajisje elektrike kundër kokrrave të sojës. Taksat ndëshkuese doganore amerikane për importet nga Lindja …

Lexo më shumë

100 vjet pavarësi ndërkombëtare

janus-bugajski

Sivjet shënohet 100 vjetori i lindjes së shteteve të pavarura në Europën qendrore dhe lindore pas rënies së perandorive ruse, gjermane, austriake dhe otomane. Për shumicën e këtyre vendeve pavarësia vazhdoi të pengohej gjatë shekullit 20 deri në rënien e perandorisë sovjetike pothuaj para 30 vitesh. Shkruan: Janusz Bugajski  Duke …

Lexo më shumë