fbpx

OP./INTERVISTA

Nuk ka një luftë mes qytetërimeve, e gjithë bota është një

YUVAL HARARI

Ndonëse njerëzimi është shumë larg krijimit të një bashkësie të harmonizuar, ne të gjithë jemi anëtarë të një qytetërimi global. Shkruan: YUVAL HARARI Teza e “përplasjes së civilizimeve”, duket sikur po përjeton një rilindje. Shumë ekspertë, politikanë dhe qytetarë të zakonshëm besojnë se lufta civile siriane, ngritja e ISIS, Brexit …

Lexo më shumë

Prelec: Ndryshimi i kufijve Serbi – Kosovë eliminon pikën neuralgjike

harta, ballkani, be

Marko Prelec, profesor në Shkollën e politikës publike në Universitetin e Evropës Qendrore, ish-përfaqësues i Grupit ndërkombëtar të krizës për Ballkan (ICG/GNK) dhe bashkëpunëtor i Prokurorisë së Tribunalit të Hagës për ish-Jugosllavinë, ka thënë se mbështetja e idesë për ndarjen e Kosovës dhe shkëmbimin e territoreve mes Kosovës dhe Serbisë, …

Lexo më shumë

Rossi: Shkëmbimi i tokave mes Kosovës dhe Serbisë do të ishte shumë problematik

harta

Që nga viti 1945, krijimi i shteteve të reja nga ato ekzistuese tradicionalisht ka respektuar parimin e “uti possidetis”, (sa të takon sipas ligjit), i cili njeh kufijtë e rinj ndërkombëtarë nga kufijtë e njësive ekzistuese.  Shkruan: Michael Rossi Duke lënë në njërën anë debatin, nëse shtetësia e Kosovës kualifikohet …

Lexo më shumë