OP./INTERVISTA

Mes fesë dhe politikës

Studiuesit kanë piketuar katër fusha të mëdha studimore: Si shndërrohen bindjet fetare në norma sociale? Si ndryshojnë ato me kalimin e kohës? Më këto e shumë pyetje të tjera merren studiuesit: “Modeli laik i shteteve perëndimore është arritje e epokës së re moderne”, por ndërkohë e dimë që në një shtet, në të …

Lexo më shumë

Pasojat e ideologjisë

Shkruan: Bashkim Abazi Edhe pse nuk e dëshiron, qenia humane është e detyruar të ndjekë fatin e saj. Ekzistenca dhe sprova e ideologjisë nuk i përshtaten qenies transhendente, por fillesave të kushtëzuara burimore, që nuk e shmangin antropomorfizmin e saj. Nisur nga dyshimi për hullitë ideologjike të trazuara dhe mbi baza …

Lexo më shumë

Arti i të përkthyerit

David Bellos është një nga përkthyesit më aktivë në fushën e letërsisë. Ai ka përkthyer më shumë se 20 libra dhe është drejtor i një programi për përkthimet në Universitetin Princeton. Nëqoftëse do të kishte një kabinet për profesionin e përkthyeswve, ose një ambasador, David Bellos do të ishte një …

Lexo më shumë

DW: Shikoni Ballkanin

harta e ballkanit

Eleminimi i arsyeve të migracionit është një objektiv i shumëcituar i politikës evropiane të azilit. Tek vendet e Ballkanit duket sa e vështirë është kjo, mendon Christoph Hasselbach. Argumenti tingëllon jo vetëm bindës, ai është edhe një formulë, për të cilin mund të merren vesh pa asnjë përjashtim të gjitha …

Lexo më shumë