pilotet, zvicra

Nuk mund të pilotojnë pa gjuhën angleze

Rreth 130 pilotë në Zvicër kanë pasur telashe, sepse nuk e dinin gjuhën angleze

Një rregullore e re hyri në fuqi më 20 qershor duke deklaruar se të gjithë pilotët që ngriten ose ulen në aeroportet zvicerane, të monitoruara nga “Skyguide” duhet t’u komunikojnë kontrollorëve të trafikut ajror ekskluzivisht në anglisht, shkruan gazeta zvicerane “20 Minutes”.

Si rezultat, rreth 130 pilotë në aeroportin e Sionit nuk kanë qenë në gjendje të fluturojnë.

Gjithashtu janë prekur edhe aeroportet e tjera rajonale, duke përfshirë Les Éplatures dhe La Chaux-de-Fonds, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, sipas gazetës, aeroporti i Neuchâtel dhe aeroportet e tjera rajonale në kantonin e Ticino-s i është dhënë një përjashtim nga autoriteti zviceran i aviacionit federal.

Qeveria federale e Zvicrës miratoi ndryshimin e ligjit të aviacionit në gusht 2016 dhe u miratua në parlament vitin 2017. Në një deklaratë për shtyp në kohën kur Këshilli Federal ka thënë se imponon gjuhën angleze si gjuha e vetme në komunikimet me radio që synojnë “të eliminojnë rrezikun e keqkuptimeve”.

Në maj të këtij viti një komision parlamentar i transportit paraqiti një kërkesë duke kërkuar që rregullorja e re të rishikohet.

Rregullorja nuk zbatohet në aeroportin e Gjenevës, njoftoi 20 minuta, pasi vendndodhja e saj ndërkufitare e përjashton atë nga ligji zviceran federal.

“Skyguide” punëson rreth 2,000 njerëz në 14 vende në Zvicër, duke trajtuar operacionet e kontrollit të trafikut ajror në aeroportet e Gjenevës dhe Cyrihut, si dhe disa aerodromë rajonalë dhe ushtarakë.

Në 2018 kompania trajtoi rreth 1.3 milionë fluturime në një nga hapsirat ajrore më të dendura dhe komplekse në Evropë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.