nsa-bitcoin

NSA zhvillon sistemin për identifikimin e përdoruesve të Bitcoin-it

Agjensia e Sigurisë Kombëtare e Shteteve të Bashkuara (NSA) raportohet se është në gjendje të gjejë dërguesit dhe marrësit e Bitcoin në mbarë botën, zbulojnë dokumentet e klasifikuara nga Edward Snowden.

Burimet e përdorura për këtë artikull u zbuluan në The Intercept, një botim kushtuar ‘gazetarisë kundërshtare’ e themeluar nga Glenn Greenwald, Laura Poitras dhe Jeremy Scahill pas shpalljeve të zbulimit masiv të Edward Snowden në 2013.

NSA arriti këtë duke krijuar një sistem për analizimin dhe përpunimin e trafikut të përgjithshëm global të internetit duke përdorur një program të maskuar si një softuer popullor anonim, sipas dokumenteve të tjera që datojnë në mars të vitit 2013.

OAKSTAR dhe MONKEYROCKET
Megjithëse agjencia ishte e interesuar për monitorimin e disa kriptovalutave konkurruese, Bitcoin (“një sistem i decentralizuar i monedhave dixhitale, ku njësitë njihen si Bitcoin ose BTC”) ishte objektivi i saj primar.

Ndjekja u krye me anë të një programi të fshehtë të mbikqyrjes në internet nën emrin e kodit OAKSTAR, i cili përfaqëson një sërë partnerësh të fshehtë të korporatave që mundësuan agjensinë të monitorojë komunikimet dhe të tërheqë të dhëna direkt nga lidhjet me fibra optike që formojnë internetin.

Një shërbim i ngjashëm me VPN i quajtur MONKEYROCKET, një nënprogram i OAKSTAR, luajti një rol vendimtar në identifikimin e përdoruesve të Bitcoin. Në vend që të fshehnin të dhënat e përdoruesve, MONKEYROCKET përdorte pajisjet e rrjetit për të marrë të dhëna nga Evropa, Lindja e Mesme, Azia dhe Amerika e Jugut.

Në dokumentet e NSA-së, MONKEYROCKET është përshkruar gjithashtu si një “shërbim i anonimitetin të internetit jo-perëndimor në mbështetje të luftës kundër terrorizmit”, i nisur në verën e vitit 2012.

“Aktualisht ka përafërsisht 16,000 përdorues të regjistruar, dhe vendi gjeneron rreth 2,000 ngjarje në ditë … Irani dhe Kina janë dy nga vendet me një bazë të rëndësishme përdoruesish”, thuhet në raport.

MONKEYROCKET drejtohet kryesisht nga Urdhri Ekzekutiv 12333, i cili shtrin kompetencat e agjencive të zbulimit të SHBA-së kur heton qytetarët e SH.B.A.-së. NSA thekson se një pjesë e rëndësishme e “strategjisë afatgjatë” për MONKEYROCKET ishte “të tërheqë objektiva të angazhuar në terrorizëm, për të përfshirë sigurinë e Al Kaidës COMSEC që NSA mund ta shfrytëzojë”.

Si rezultat, NSA grumbulloi një sasi të konsiderueshme të të dhënave të përdoruesit të Bitcoin, duke përfshirë fjalëkalimet, historinë e shfletuesit dhe madje edhe adresën MAC të pajisjeve të tyre. Te gjithë këto informacione ishin të mjaftueshme për të identifikuar përdoruesit e Bitcoin.

LibertyReserve konsiderohet si një paraardhës i Bitcoin, por sipas Intercept, u ​​krijua me qëllim kriminal. Një shërbim dixhital i bazuar në Kosta Rika, LibertyReserve u themelua nga Arthur Budovsky, i cili u arrestua përfundimisht në lidhje me një operacion të pastrimit të parave prej 6 miliard dollarësh, duke rezultuar në një dënim 20 vjeçar.

Pesë muaj pasi Liberty Reserve u mbyll, agjentët federalë të SHBA kapën Ross Ulbricht, njeriu prapa tregut më të madh të internetit të errët në botë, Silk Road, ku transaksionet u zhvilluan në Bitcoin.

Dosjet e Snowden nuk japin shumë informata nëse NSA ka marrë pjesë në hetimin e Silk Road të FBI-së. Megjithatë, vetë Ulbricht pretendonte se të gjitha provat kundër tij ishin marrë nga NSA në kundërshtim me Amendamentin e Katërt dhe duhet të konsideroheshin si të papranueshme në gjyqin e tij. Prokuroria hodhi poshtë teorinë e tij.

Monitorimi i kriptovalutave nga agjencitë mbikëqyrëse të qeverisë mund të vijë si shqetësim për ata që vlerësojnë kriptovalutat për anonimitetin e tyre dhe natyrën e decentralizuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.