Ballina / Kulturë / Njerëz të famshëm të cilët kurrë nuk mund të kenë ekzistuar
njerez te famshem

Njerëz të famshëm të cilët kurrë nuk mund të kenë ekzistuar

Në epokën tonë të tanishme është e lehtë të kërkohet biografia e një njeriu të famshëm apo politikani, sepse historia është më mirë e ruajtur tani se kurrë më parë. Për shembull, çdo gjë që ju nuk keni dashur të dini rreth historisë së flokëve të Britney Spears, mund ta gjeni. Dhe pastaj nuk mund ta harrosh kurrë.

Mjerisht, nuk ishte gjithmonë kështu. Faktet rreth shumë figurave historike nuk u shkruan deri në vite – nganjëherë dekada apo edhe shekuj – pasi ata me sa duket jetonin. Duke pasur parasysh këtë kohë, dëshmitë e vetë ekzistencës së personit mund të jenë plotësisht të gabuara dhe legjendat vetë mund të kishin pak ngjashmëri me atë që ndodhi në të vërtetë.

Por ne jemi krijesa të përhershme që u pëlqejnë tregime të mira, kështu që ne vazhdojmë të tregojmë të njëjtat, fakte të mallkuara. Këtu janë disa njerëz të famshëm, emrat e të cilëve ju do të njihni, por që kurrë nuk mund të kenë ekzistuar fare, të paktën në formën e tyre popullore.

Mulan

Disney paraqiti filmin në legjendën e Mulan, edhe pse ajo ishte tashmë një marrëveshje e madhe në letërsinë kineze. Tregimi i vajzës së luftëtarit si një burrë dhe lufta në vendin e babait të saj të sëmurë është pak e habitshme dhe përgjithësisht pranohet se Mulan ishte një person i vërtetë që në të vërtetë i bëri të gjitha këto gjëra. Por dëshmitë janë të pakta për të thënë aspak.

Shakespeare

Me siguri William Shekspiri i madh ishte i vërtetë, apo jo? Ai ka shkrime – shumë prej tyre – dhe ne kemi portrete të njeriut. Si mund të jetë një mashtrim? Mjaft lehtë; shumë njerëz janë të bindur se “William Shakespeare” ishte një emër i stilolapsit dhe kushdo që i shkroi këto histori mund të humbasë në histori.

Atje ishte një djalë i quajtur William Shakespeare, por ne dimë pak për të. Ne nuk e dimë se ku mësoi të shkruante, se si mësoi aq shumë për ligjin, politikën dhe historinë. Duket sikur Shekspiri i vërtetë nuk shkruan shumë më tepër se një listë ushqimore. Nëse është e vërtetë, ne nuk jemi të sigurtë se kush është “Shekspiri” i vërtetë.

Robin Hood

Shutterstock
Heroi legjendar popullor anglez Robin Hood është i mirënjohur për plaçkitje nga të pasurit dhe për t’u dhënë të varfërve, që banojnë në Sherwood Forest me bandën e tij të jashtëligjshme. Tregimet janë sigurisht fiktive, por a ishte Robin Hood një person i vërtetë apo thjesht i bazuar në një tregim? Është e pamundur të thuash nëse ndonjë individ ka frymëzuar krijimin e legjendës. Tregimet janë ose tërësisht të shpikura, ose janë një kombinim i elementeve të marra nga burime të ndryshme historike.

Sidoqoftë, disa historianë spekulojnë se Robin Hood ishte pjesërisht i bazuar në fisnikun Fulk FitzWarin , i cili u rebelua kundër Mbretit John (një nga armiqtë e Robin Hood). Jeta e FitzWarin u shndërrua më vonë në përrallën e saj mesjetare, Fouke le Fitz Waryn , e cila mban disa ngjashmëri me tregimet e Robin Hood. Nëse ai ishte baza, atëherë një ndryshim emri ishte një vendim i mirë.

Konfuci

Për të cituar Konfuci : “Nëse emrat nuk janë të sakta, gjuha nuk është në përputhje me të vërtetën e gjërave. Nëse gjuha nuk është në përputhje me të vërtetën e gjërave, punët nuk mund të vazhdojnë me sukses”. Kjo është e thellë … dhe thellësisht problematike.

Natyrisht, nëse Konfuci kurrë nuk ka ekzistuar, atëherë kuotat janë të gabuara, që do të thotë që fjalët nuk mund të përputhen me të vërtetën. Kështu, duke qenë i gabuar, kuota do të ishte e drejtë, gjë që duket e gabuar. Dhe konfuzioni konfucian nuk përfundon atje. Ekspertët besojnë se ai ka lindur në Lu, Kinë, dhe krijoi shkollën Ru të mendimit kinez. Por, varësisht nga dokumenti që lexoni, Konfuci del si një idealist i pandjeshëm, një politikan ambicioz apo superhero i shekullit të pestë. Enciklopedia e Stanfordit të Filozofisë paralajmëroi se edhe Analektet, burimet e akademisë për informacione mbi Konfuci, vuajnë nga mospërputhjet.
Homeri

Homeri është poeti grek që ka shkruar dy nga librat që mësuesi juaj ju detyroi të lexoni në shkollën e mesme – epikat mitologjike Iliada dhe Odiseja . Përkundër popullaritetit dhe rëndësisë së këtyre epikave, autori i tyre mbetet i fshehur në mister. Për një gjë, Homeri pothuajse me siguri nuk ishte krijuesi i këtyre tregimeve, të cilat me gjasë e paraprinë atë rreth 1.000 vjet . Ai ishte thjesht i pari që i shkruante. Sa për poetin, disa thonë se Homeri ishte i verbër, ndërsa të paktën një autor argumenton se Homeri ishte në të vërtetë një grua .

Disa historianë besojnë se Homeri nuk ishte një person i vetëm, por një grup studiuesish grekë. Në fund, ndoshta nuk do ta dimë kurrë përgjigjen, por trashëgimia e veprave të Homerit do të vazhdojë, si në centralin bërthamor dhe më gjerë.
Pitagora

Ndikimi i Pitagorës në matematikë nuk mund të ekzagjerohet, edhe pse studentët e shkollave të mesme të mbërthyer nga Teorema e Pitagorës mund të argumentojnë ndryshe. Por ka një lëvizje në rritje të njerëzve të cilët nuk e shohin Pitagorën si një lënd të thjeshtë të klasës së matematikës së freskët – ata e shohin atë si një vepër letrare.

Siç shpjegohet në librin Filozofi klasik: Pythagora kurrë nuk ka shkruar asgjë për të cilën dimë. Gjithçka që dimë për njeriun vjen nga burime të jashtme si pasuesit e tij, të njohur si Pitagoreasit (si Hulkamaniacs, vetëm dorkier). Ka edhe dyshime se zbulimet e tij matematikore erdhën prej tij ose pasuesve të tij. Ashtu siç u tha nga MF Burnyeat , ai nuk zbuloi teoremen e tij dhe sferat qiellore nuk u menduan deri në dekada pasi ai vdiq, pavarësisht nga reputacioni i tij për të qenë mes të parëve që tregojnë në qiell dhe pyesin: ” çfarë janë këto ? ”

@Fluidi

Provo po ashtu

john keats

Çfarë i shkruajti John Keats të dashurës së tij Fanny Brawn

Kjo është një nga letrat e dashurisë që shokoi shoqërinë viktoriane në shekullin e tetëmbëdhjetë. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.