Neuronet e viktimave të Vezuvit i mbijetuan kohës

Arkeologët italianë, 2,000 vjet pas shpërthimit të malit Vezuv, i cili ndodhi në vitin 79 pas Krishtit, zbuluan “neurone të ruajtura në mënyrë të përkryer” të një prej viktimave të shpërthimit, shkruan revista Fanpage.

“Ky është një zbulim i pashembullt. Shpërthimi duket se ka” ngrirë “qelizat e trurit të viktimës dhe kështu ka mbetur i ruajtur pas 2,000 vjetësh,” tha arkeologu Pier Paolo Petrone.

Ky zbulim spektakolar ka vlerën e tij jo vetëm pasi është një zbulim i rrallë arkeologjik, por edhe për atë se ai lejon përcaktimin e fazave të shpërthimit vullkanik në detaje të mëdha, dhe krahasimi i tyre me dokumentet e shkruara dhe dëshmitë e bashkëkohësve, përcakton se çfarë ndodhi me të vërtetë me viktimat e shpërthimit vullkanik.

“Këto janë elemente që mund të na ndihmojnë, bazuar në rindërtimin e së kaluarës, për të parashikuar dhe përcaktuar masat e mbrojtjes kundër shpërthimeve të ardhshme të ndonjë vullkani në botë”, thotë Petrone.

Mali Vezuv, mbi Gjirin e Napolit, është ende aktiv dhe deri tani janë regjistruar 50 shpërthime, nga të cilat ai nga viti 79 pas Krishtit ishte më shkatërruesi dhe në të cilin dy qytete antike – Pompei dhe Herculaneum – u shkatërruan plotësisht dhe u mbuluan me shtresa hiri.

Shkencëtarët më vonë konstatuan se shpërthimi i Vezuvit lëshoi njëqind mijë herë energji termike më të fortë se dy bombat atomike të hedhura në Hiroshima dhe Nagasaki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.