Ballina / Shkencë / Netët e dimrit me shfaqje planetare

Netët e dimrit me shfaqje planetare

Jo vetëm netët  e javës së kaluar ishin përplot me madhështi, ku  e gjitha  ishte falë qiellit që ishte ‘skena’ e shfaqjeve  mbresëlënëse të yjeve dhe planetëve. Sonte ju poashtu do të keni fatin të jeni dëshmitarë të një shfaqje planetare.

Javën e kaluar ishim dëshmitarë të këtyre ngjarjeve:

Ngritja e Merkurit. Planeti më i ‘paprekshëm’, Merkuri, që nga mbrëmë mund të shihet në qiell deri në fund të këtij muaji. Planti më i afërt nga Dielli do të shihet më së mirë në mbrëmje.

Trio Lunar. Mos harro të shikosh formimin e mahnitshëm trekëndor në pjesën  veriperëndimore të qiellit. Pamjen e Marsit, Hënës dhe yllit më të ndritshëm Spica mund ta shikoni këtë mbrëmje.

Hëna dhe Spica. Mos harro të enjten në mëngjes të shikosh çerekun e artë të hënës që i është afruar yllit të ndritshëm Spica, që ndodhet 262 vite drite l;argo Tokës.

Dua e Saturnit. Hëna vazhdon udhëtimin e saj nëpër qiellin verior çdo ditë, ku deri të shtunën në agim të diellit do të pushojë më pak se dy shkallë nga Planeti i unaztë, Saturn.

Anatares dhe Hëna. Më në fund të dielën një orë para agimit, shiko për hënën e re, e cila do të zë vend mbi zemrën e arachid kozmik, Akrepit. Ylli i ndritshëm ngjyrë portokalli, ylli i kuq Antares, do ulet diku rreth 600 vite dritë larg, por do të shndris sikurse ylli i 16-të i ndritshëm , madje në tërë qiellin tonë sepse është afro 800 herë më i madh se 34 hënat e saj.

Ndërkohë që sonte, siç shihet në foton e mëposhtme, ndryshe nga netët e lartë përmendura, shfaqja do të jetë më e kompletuar dhe më e detajuar, e mbushur me yje, kjo do të jetë pamja për të cilën mund të jeni dëshmitarë nga kopshti juaj./InfoGlobi/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.