Ballina / Shëndet & Fitnes / Nëse doni t’i keni dhëmbët e bardhë – ja çfarë duhet të hani

Nëse doni t’i keni dhëmbët e bardhë – ja çfarë duhet të hani

Jo vetëm të mbajturit pastër, por edhe ushqimi është i rëndësishëm për shëndetin e dhëmbëve.

Stomatologu australian, Steven Lin thotë se shumëkush ka probleme me dhëmbët, ndonëse i lan rregullisht e si duhet.

Sipas fjalëve të dr. Linit, vitaminat A, K2, D e E janë kryesore për dhëmbë të shëndoshë, ndërsa shumica e njerëzve nuk i marrin në sasi të mjaftueshme.

“Kur nuk i merrni sasitë e mjaftueshme të vitaminës A gjëndrrat tuaja të pështymës nuk e bëjnë punën e tyre dhe mund të shkaktojnë pika në sipërfaqen e dhëmbit. Vitamina D është e rëndësishme për dhëmbë të fortë, sepse nxit zhvillimin e odontoblastimit, përgjegjës për regjenerimin e qelizave të dhëmbit”, thotë dr. Lin.

Vitamina K2 e shpërndan kalciumin barabar nëpër trup, ndërsa vitamina E është antioksidues, i cili i mban nën kontroll bakteriet në gojë.

Vitaminën A mund të merrni me konsumimin e prodhimeve të qumështit, vezëve, karrotës dhe perimeve të verdha e të errëta, vitamina K2 gjendet në buter, vezë, sallamë dhe djathra të lehtë, vitamina E në brokoli, spinaq e arra, deri sa vitamina D gjendet në kërpudha, djathë të yndyrshëm dhe disa prodhime të qumështit.

Provo po ashtu

qkuk, kosova, mjekesia

Stafi mjekësor pa edukim bashkëkohor

Stafi mjekësor në Kosovë ka mungesë të trajnimeve për përdorimin e metodave të reja të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.