okb, climate change, new work, cros red, half red moon, michelle bachelet

Ndryshimet klimatike po rrezikojnë popullsinë 

Degradimi i kushteve mjedisore ka shkaktuar 40% të luftërave civile të 60 viteve të fundit

Përmbytjet, stuhitë, zjarret dhe thatësira mund të detyrojnë 200 milion njerëz të mbështeten çdo vit në ndihma humanitare për të mbijetuar, ky është vlerësimi i hartuar nga Federata Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (Ifrc) në një raport i lëshuar në shtator në New York.

Ifrc ka zgjedhur kornizën e samitit të OKB për klimën, aktualisht në zhvillim, për të bërë një thirrje për të intensifikuar përpjekjet kundër ngrohjes globale.

sipas Ifrc “sot ka 108 milion njerëz të prekur nga ndryshimi i klimës: ata janë më të varfrit, me të ardhura nën 10 dollarë në ditë, mes 206 milion njerëzve që goditen nga fatkeqësitë natyrore çdo vit. Deri në vitin 2030, ato mund të rriten me 66% dhe pothuajse dyfish (+ 85%) deri në 2050”.

Në të njëjtën kohë, përpjekja financiare e nevojshme për të ofruar ndihmë do të rritet gjithashtu: në rastin më të keq, do të arrinte 20 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2030.

Sipas Michelle Bachelet, komisare e OKB për të drejtat e njeriut, ndryshimi i klimës ka pasoja gjeopolitike: 40% e luftërave civile të 60 viteve të fundit në fakt janë shkaktuar nga degradimi i kushteve mjedisore. Në Sahel, Afrikë, humbja e tokës së punueshme “po intensifikon konkurrencën për kontrollin e burimeve ushqimore tashmë të pakta,” tha Bachelet. Një proces që acaron tensionet etnike dhe nxit paqëndrueshmërinë politike. (IS24O)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.