everesti, nepali, kathamundu

Ndalohet plastika njëpërdorimshe në Everest

Aautoritetet nepaleze në përpjekje për të zvogëluar mbeturinat e lëna nga alpinistët

Së fundmi, autoritetet nepaleze pastruan 11 tonë mbeturina nga Mali Everest dhe sipas tyre “Kjo do të ndihmojë në pastërtinë e rajonit të Everestit dhe maleve për një kohë të gjatë”, thuhet në njoftimin e Qeverisë

Masa vjen si një përpjekje për të zvogëluar sasinë e mbeturinave të lëna pas nga alpinistët.Ndalimi do të hyjë në fuqi në komunën Khumbu Pasang Lhamu nga janari i vitit 2020.

Një zyrtar lokal tha për AFP se kjo do të ndihmojë në mbajtjen e rajonit, Everestit dhe pastërtinë e maleve për një kohë të gjatë.

Autoritetet kohët e fundit pastruan 11 ton mbeturina nga Mali Everest. Të gjitha shishet plastike për pirje dhe plastika do të ndalohen në provincë.

Kompanitë e udhëtimit, linjat ajrore dhe Shoqata e Alpinistëve të Nepalit do të punojnë me zyrtarët lokalë për të zbatuar ndalimin.

Ndalimi i plastikës njëpërdorimsh do të hyjë në fuqi prejjanari i vitit 2020.

Khumbu Pasang Lhamu pret dhjetëra mijëra turistë çdo vit dhe qeveria po prezanton gjithnjë e më shumë masa për të kufizuar efektin që ata kanë në zonë.Aktualisht, marrja e lejes për ngjitjen në malin më të lartë në botë kushton 11.000 dollarë.

Gjithashtu, është sugjeruar rritjen e kësaj shifre në të paktën 35.000 dollarë.

Deri tani gjatë vitit 2019 të paktën 11 persona vdiqën ose u zhdukën në majën e Everest, nga një rekord prej 885 persona që u përpoqën të ngjiteshin në Everest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.