NATO: Nuk ka pasoja të qëndrueshme të përdorimit të uraniumit të varfëruar

Zëdhënësi i NATO-s, Pierce Kazalet i ka thënë BBC-së në gjuhën serbe se “është përcaktuar që përdorimi i uraniumit të varfëruar gjatë konfliktit në Kosovë nuk ka shkaktuar pasoja të qëndrueshme shëndetësore”.

“Disa raporte të KB, përfshirë një nga viti 2014, kanë zbuluar se vendet e varfëra të uraniumit nuk paraqesin një rrezik të rëndësishëm shëndetësor për popullatën.”

“Kjo është provë shkencore, e cila është e qëndrueshme,” shkroi Kazalet në një përgjigje me shkrim.

Mediat në Serbi kanë raportuar se ushtarët gjermanë që morën pjesë në misionet e NATO-s në Ballkan kërkuan kompensim për ekspozimin e tyre ndaj uraniumit.

Sipas faqes gjermane T-Online, më shumë se 200 kërkesa për dëme janë ngritur në Gjermani deri në vitin 2008. Asnjë nuk u pranua.

Pas vitit 2008, numri i kërkesave për dëme ra në mënyrë të konsiderueshme, dhe për këtë arsye ato nuk janë regjistruar statistikisht.

Kaseta thotë se trupat e NATO-s nuk janë kompensuar për ekspozimin e tyre në uranium të varfër, por që ata nuk mund ta kërkojnë atë vetë për vendet anëtare të Aleancës.

“NATO kurrë nuk ka paguar dëme për ekspozimin e trupave në uranium të varfëruar gjatë operacioneve në Ballkan,” tha ai.

Ministria gjermane e Mbrojtjes deklaron se “rreziqet toksikologjike mund të ndodhin vetëm në rrethana të caktuara, gjë që nuk ka ndodhur deri më tani”. Prandaj, ata pretendojnë, asnjë nga kërkesat nuk u pranua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.