Ballina / Shkencë / NASA dhe gara prej 1 milion dollarësh për Mars
nasa dhe gara per mars

NASA dhe gara prej 1 milion dollarësh për Mars

NASA po ofron 1 milion dollarë në një lloj të ri të garës hapësinore – për të kthyer dioksidin e karbonit në komponente të tjera që potencialisht mund të përdoren për të mbështetur jetën në Mars.

I quajtur “Sfida e Konvertimit të CO2” , agjencia hapësinore po kërkon shkencëtarë të kuptojnë se si të transformohet dioksidi i karbonit që është i bollshëm në planetin e kuq në glukozë.

“Mundësimi i jetës së qëndrueshme njerëzore në një planet tjetër do të kërkojë një sasi të madhe të burimeve dhe ne nuk mund të sjellim gjithçka që do na nevojitet. Ne duhet të bëhemi krijues, “tha Monsi Roman, menaxher i programit të programit të Sfidave Centennial të NASA-s. “Nëse ne mund të transformojmë një burim ekzistues dhe të shumtë si dioksidi i karbonit në një shumëllojshmëri produktesh të dobishme, aplikacionet hapësinore dhe tokësore janë të pafundme”.

Konkursi është i ndarë në dy faza.

NASA po ofron 50,000 dollarë secila deri në pesë ekipe që paraqesin një dizajn dhe përshkrim të një sistemi konvertimi që përfshin “detajet e qasjeve fiziko-kimike për të shndërruar dioksidin e karbonit në glukozë”.

Faza e dytë, ndërtimi i sistemit dhe faza e demonstrimit, mbart një çmim prej deri në 750,000 dollarë.

Regjistrimi përfundon më 24 janar 2019. Finalistët do të shpallen në prill 2019.

@Fluidi

Provo po ashtu

mini truri

“Prodhohet” një tru miniaturë i lidhur më një palcë kurrizore dhe muskuj

Shkencëtarët kanë rritur një tru miniaturë të lidhur më një palcë kurrizore dhe muskuj. Dhe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.