Mjekët në SHBA pyesin pacientët më shumë për ndotjen

Një ekip mjekësh dhe studiuesish analizuan të dhënat shëndetësore të mbledhura midis janarit 2017 dhe korrikut 2018

Kjo sipas një studimi të ri, u zbulua se mjekët  i kishin pyetur pacientët e tyre më shumë për sigurinë nga ndotja e tymërave të dëmshëm se sa për sigurinë ndaj armëve.

Një ekip mjekësh dhe studiuesish analizuan të dhënat shëndetësore të mbledhura midis janarit 2017 dhe korrikut 2018.

Ekipi shtoi pyetje në lidhje me sigurinë e ruajtjes së armëve dhe sigurinë e alarmit të tymit në pyetësorët e përfunduar gjatë kontrolleve mjekësore.

Pyetjet për alarmin e ndotjes nga tymërat ishin më të shumta se sa pyetjet për sigurinë nga armët.

“Ato u vendosën njëra pas tjetrës, kështu që anashkalimi i pyetjes për armët ishte një përpjekje e vetëdijshme”, tha autorja Carole Stipelman për CNN.

Ata zbuluan se banorët e pediatrisë dhe mjekët pyetën për alarmet e duhanit në 78% të 16.576 vizitave të studiuara, ndërsa armët u pyetën në 54% të vizitave.

Studimi u krye në një klinikë akademike me 77 banorë dhe 26 fakultete.

Shkalla e vetëvrasjeve në SHBA. nga armët e zjarrit midis moshës 10 dhe 19 vjeç është rritur që nga viti 2008.

Rreth 4.6 milion fëmijë amerikanë, ose 7% jetojnë në familje me të paktën një armë që është gjetur më parë.

Stipelman tha që numrat mund të vijnë nga frika e dëmtimit të marrëdhënies prind-mjek, pasi kërkon kohë për të ndërtuar një lidhje të fortë besimi.

Studiuesit vunë në dukje se etnia ose raca e pacientit, përvoja klinike e mjekut, ose seksi i mjekut nuk kishin asnjë lidhje me përfundimet.

Ata vunë re se pas të shtënave në Las Vegas në vitin 2017 dhe në Parkland në vitin 2018, banorët po pyetnin për sigurinë nga armët gjithnjë e më pak pas të dy incidenteve.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!