Mësoni si të ndihmoni dikë që është në depresion

Kur ndonjë i afërm i juaji apo dikush që ju e njihni është në depresion klinik dhe ju dëshironi të jeni afër tij, mbani në mend se shoku juaj ose i dashuri ka një gjendje mjekësore, prandaj dhënia e ndihmës mund të thotë më tepër se thjesht të ofrosh një shpatull për të qarë.

“Ka shumë gjëra që mund të bëni për t’i bërë ata të ndjehen më mirë”, thotë Jackie Gollan, asistente në departamentin e psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Universitetin Northwestern të Shkollës së Mjekësisë në Feinberg në Çikago, por kujdesi mjekësor mund të jetë ajo që ata vërtetë kanë nevojë për të rimarrë.

Çelësi është realizimi i trajtimit
Depresioni është një gjendje mjekësore që kërkon kujdes mjekësor. Si një anëtar i familjes ose një mik, ju mund ta dëgjoni atë dhe jepni mbështetjen tuaj, por kjo mund të mos jetë e mjaftueshme.

“Njerëzit që janë në depresion nuk mund të flenë, ata nuk mund ta shmangin atë,” thotë Gollan. Ju mund të bëni kujdes dhe mbështetje, por nuk do ta zgjidhni problemin, ata duhet të trajtohen te mjeku përkatës.

Qëndroni në kontakt
Thirrni ose vizitoni personin dhe ftojeni atë që të bashkohet me ju në aktivitetet e përditshme. Njerëzit që janë në depresion mund të bëhen të izoluar, sepse nuk duan të “shqetësojnë” njerëzit e tjerë.

“Aktivitetet që nxisin një ndjenjë arritjeje, shpërblimi ose kënaqësie ndihmojnë drejtpërdrejt në përmirësimin e depresionit. Zgjidhni diçka që është interesante për të. Megjithatë, mbani mend se ai nuk mund të jetë i interesuar menjëherë për aktivitetin që ju keni zgjedhur”, thotë Gollan.

Rutinat që nxisin stërvitjen, të ushqyerit dhe një sasi të shëndetshme gjumi janë të dobishme.

Përqendrohuni në qëllime të vogla
Një person i dëshpëruar mund të pyesë: “Pse shqetësohem, pse duhet të dal nga shtrati sot?” Ju mund të ndihmoni t’i përgjigjeni këtyre pyetjeve dhe të ofroni një përforcim pozitiv.

“Shmangia dhe pasiviteti në mënyrë depresive mund të reduktohen përmes aktivizimit për të ndihmuar personin të rifitojë një ndjenjë shpërblimi dhe qëllimeve të vogla të arritjes”, thotë Gollan.

Lexoni të gjitha në lidhje me depresionin
Librat rreth depresionit mund të jenë të dobishme, veçanërisht kur ato janë burime të besueshme të këshillave ose udhëzimeve që janë të njohura për të ndihmuar njerëzit me depresion.

Librat shpesh mund të hedhin dritë mbi llojet e trajtimit në dispozicion.

Inkurajoni vizitat e mjekut
Nxiteni personin të vizitojë një mjek ose psikolog; t’i marrin medikamentet siç është përshkruar; dhe të marrin pjesë në terapi njohëse të sjelljes për depresion.

Kushtoni vëmendje
Nëse dikush që e doni ka qenë në depresion në të kaluarën, kushtojini vëmendje nëse personi po përjeton disa nga fazat më të rrezikuara të jetës (në aspektin e depresionit), siç është adoleshenca ose lindja.

Gjithashtu, nëse vazhdimi i tij është i përafërt për atë ose të saj emocionalisht për shkak të ndarjes martesore, divorcit, humbjes së vendit të punës, vdekjes në familje ose stresit tjetër serioz, jini gati të ndihmoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.