fbpx
Mallkimi i kurorës

Mallkimi i kurorës : Çdo pushtues që e vendos dënohet me vdekje

Kurora e Shën Wenceslas është bërë në 1347 . Kurora i është i ka kushtuar shtrejt mbrojtësit të parë të vendit te Shën Wenceslas njëri nga njëmbëdhjetë mbretërit e Bohemisë.

Ai e bëri atë për kurorëzimin e tij dhe kjo ishte kurora shtetërore për kurorëzimin e mbretërve  në të ardhmen Bohemisë. Ajo është përdorur herën e fundit për kurorëzimin e Ferdinand V në 1836. Kurora është bërë nga 21 deri 22 karat ari dhe është e zbukuruar me gurë të çmuar dhe  margaritarë.

Ajo përmban një total prej 19 safire, 44 spinels, 1 rubin, 30 emeralds dhe 20 perla. Secila nga këto pjesë është e stolisur me një përbërje kurioz  që ngrihet lart nga shiriti dekorativ .

Sipas një legjende të vjetër çeke, thuhet se çdo pushtues që vendos kurorën mbi kokën e tij është i dënuar të vdesin brenda një viti,  pasi kurora është pronë personale e Shën Wenceslas e mbretit  bohem  dhe se askush nuk ka të drejtë ta vendosë kurorën e tij. Reinhard Heydrich, zëvendës Mbrojtësi i Bohemisë dhe Moravisë, fshehurazi  e “kurorëzoi” veten e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore me këtë kurorë, dhe u vra  pas një viti.

Nuk ka asnjë provë të vërtetë  në lidhje me këtë histori, por legjenda besohet gjerësisht. Kurora nuk është e njohur për publikun dhe vetëm një kopje është treguar. Së bashku me bizhuteritë e tjera kurora, është mbajtur në një dhomë brenda Katedrales Shën Vitus.

Vendndodhja e saktë e dhomës është e panjohur. Kurora është mbajtur këtu që 1867 përveç periudhës së shkurtër kur u mor larg në vitin 1945. Hyrja për tek  bizhuteritë është e bllokuar nga shtatë dyer dhe kopjet e  çelësave janë mbajtur nga Presidenti i Republikës së Çekisë, Kryetar i Dhomës së Deputetëve të Parlamentit, kryetarin e Senatit të Parlamentit, Kryeministri, Kryetari i Bashkisë së Pragës , Kryepeshkopi i Pragës dhe Dekani i Metropolitan Capitale në Pragë. Për shkak se kurora është e mbyllur aq fort besohet se aty qëndron në mallkim magjie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.