Ballina / OP./INTERVISTA / Macron don ta bëjë “planetin tonë të madh përsëri”
Emannual Macron

Macron don ta bëjë “planetin tonë të madh përsëri”

Presidenti francez Emmanuel Macron ka punuar shumë për të vendosur veten si kundërshembulli liberal në botë ndaj Donald Trump dhe Samiti One Planet i së martës në kryeqytetin francez i jep atij mundësinë të theksojë ndarjen…

Shkruajnë: Sara Stefanini dhe Nicholas Vinocur /Politiko

Presidenti francez Emmanuel Macron ka punuar shumë për të vendosur veten si kundërshembulli liberal në botë ndaj Donald Trump dhe Samiti One Planet i së martës në kryeqytetin francez i jep atij mundësinë të theksojë ndarjen midis dy njerëzve për ndryshimin e klimës.

Kur Trump njoftoi në qershor se ai do të tërhiqte SHBA-të nga marrëveshja e klimës së Parisit, Makron shfrytëzoi një mundësi: Brenda disa orësh, zyra e tij ngacmoi Trump, duke lancuar një fushatë në mediat sociale me sloganit me tendencë “Make Our Planet Great Again”, së bashku me një faqe ueb ku studiuesit e klimës amerikanë mund të aplikojnë për qëndrim dhe punë në Francë.

Pas tweet-it viral, i shpërndarë 235.896 herë, mesazhi politik i Macron ishte i qartë: Franca do të udhëheqë botën për kërkimin dhe teknologjinë e ndryshimit të klimës, duke i lënë Shtetet e Bashkuara të mbyten në tymrat e qymyrit.

Gjashtë muaj më vonë, testi për presidentin 39-vjeçar është nëse strategjia e tij e komunikimit me Twitter-in mbështetet nga veprimet dhe paratë. Samiti One Planet shënon përvjetorin e dytë të marrëveshjes së Parisit. Pritet të tërheqë rreth 50 udhëheqës botërorë, si edhe manjatë, filantropë, të famshëm, guvernatorë, kryebashkiakë dhe shumë të tjerë nga e gjithë bota – minus Trump.

“Bëni Planetin tonë të Madh Përsëri” ishte ngacmimi më i mirë që kemi pasur ndonjëherë … por ne duhet të shkojmë më tej se një hashtag i Twitter”, tha Célia Blauel, nënkryetare e Parisit për mjedis dhe zhvillim të qëndrueshëm. “Ai duhet të arrij nivelin e pritshmërisë që ka krijuar.”

Pritshmëria nga Macron

Macron duhet të kuptojë se si të mbushë boshllëkun e lënë nga vendimi i Trump për të hedhur poshtë atë që presidenti i SHBA-ve i quajti pagesat e “miliarda dhe miliarda dollarëve” për financimin e klimës.

Në Evropë, BE ka nevojë për Macron për të ndihmuar në forcimin e pozitës së bllokut në nivel ndërkombëtar, duke plotësuar mungesën e lidershipit të lënë nga ish presidenti i SHBA-ve Barak Obama, dhe në Bruksel, ku vendet që mbështesin karburantet fosile si Polonia dhe Rumania janë duke iu rezistuar politikave të ashpra.

Politika evropiane po e fut Macronin gjithashtu në një pozicion udhëheqës.

Kryeministrja britanike Theresa May është anashkaluar falë Brexit. Kancelarja gjermane Angela Merkel, udhëheqësja e klimës së Europës, është e hutuar nga negociatat për të lidhur një qeveri koalicioni.

Dallimi midis Macron dhe Merkel, e quajtur “kancelarja e klimës”, ishte i qartë në fjalimet që dhanë në samitin e klimës COP23 të Kombeve të Bashkuara në Bon, Gjermani, muajin e kaluar.

Të dy folën për presionin intensifikues për të frenuar ndryshimin e klimës dhe për të “vendosur mirëqenien e të gjithëve”, sipas fjalëve të Merkel dhe për të ndaluar “zhdukjen e shumë prej popullatave të përfaqësuara në këtë asamble”, sipas Macron.
Por ishte francezi që fliste më me guxim për detyrën e Evropës për të rritur ndihmën financiare për vendet e varfëra dhe për të mbushur boshllëkun amerikan në financimin e panelit të shkencëtarëve të klimës së OKB-së.

Ai gjithashtu bëri thirrje për masa për të nxitur energjinë e rinovueshme, për të trefishuar çmimin e përgjithshëm të CO2 nga niveli i tij aktual dhe për të imponuar një taksë kufitare mbi emetimet e karbonit, si një mënyrë për të detyruar vendet e tjera të ulin ndotjen e tyre.

“Në asnjë vend evropian nuk do të jetë e lehtë, në të gjitha vendet evropiane industrialistët do të kërkojnë më shumë kohë, ata nuk do të pajtohen me këto objektiva”, tha Macron. “Por nëse nuk e bëjmë këtë, nuk do të ndryshojmë sjelljen tonë kolektive”.

Merkel gjithashtu argumentoi se bota e industrializuar ka një rol më të madh për të luajtur, si për shkak se ajo ka teknologjinë për të “vendosur standartet”, dhe “përgjegjësinë historike” për shpërndarjen e gazrave serrë. Por, nën hijën e presioneve politike që ajo është nga industria në shtëpi, ajo theksoi se “edhe në një vend të pasur”, tranzicioni i gjelbër ngre “çështje sociale” dhe “konflikte”.

Kritikimi i Macron

Macron ka ndjekur tashmë premptimet e tij për të bërë planetin tonë të madh për të lehtësuar studimin e klimës në tokën franceze, duke zhbllokuar 30 milion euro për grante dhe miratimin e aplikacioneve për 90 kandidatë për të punuar në Qendrën Kombëtare të Kërkimeve Shkencore (CNRS) të Elitës Franceze nga rreth 250 klimatologë që aplikuan në internet.

Qeveria zgjodhi 18 shkencëtarë për 20 milionë euro në grante muajin e kaluar, rreth gjysma e tyre nga SHBA-të, dhe do të shpallë emrat e tyre në Samitin One Planet.
Megjithatë, veprimet e Macron mbi ndryshimet klimatike e lënë atë nën zjarr nga aktivistët e gjelbër dhe shkencëtarët vendas.

Shkencëtarët francezë kanë kritikuar programin “Bëni planetin tonë të madh përsëri” si një marifet PR që orienton buxhetin e zvogëluar të hulumtimit të vendit, në një zonë të ngushtë.
Ambjentalistët argumentojnë se ndërsa presidenti dërgon sinjalet e duhura – dhe pretendon kredencialet e gjelbërta në sajë të ministrit të tij të mjedisit jashtëzakonisht popullor, ish-moderator i shout televiz rreth natyrës Nicolas Hulot – ai shpesh anon me interesat industriale mbi ato ekologjike.

Për shembull, ai njoftoi se Franca nuk do të frenojë motorët me naftë që derdhin ndotje deri në vitin 2025. Në vend të kësaj, ai ka vendosur një datë mjaft të largët si 2040 për ndalimin e të gjitha motorëve me djegje me karburant fosile – të njëjtën datë të largët të cilën premton për t’i dhënë fund lejeve për eksplorimin dhe prodhimin e naftës dhe gazit.
Macron tha se vendimi i tij për të mbështetur një premtim të mëparshëm për të zvogëluar energjinë bërthamore në 50% të konsumit të energjisë frënge nga 2025, nga rreth 75 përqind tani, ishte i rrënjosur në nevojën për të mbajtur energjinë pa emetime, ndërkohë që vendi mbyll stacionet me djiegje të qymyrit.

Për ambientalistët, megjithatë, kjo vetëm sa ndalon shtytjen për energji të rinovueshme.
“Në Francë po presim diçka vërtetë të fortë për t’u zbatuar,” tha Blauel. “Do të ishte e tmerrshme nëse do të mbeteshim vetëm në komunikime”.

/POLITICO – Lexo.al

@Fluidi

Provo po ashtu

llogoja e fmn

FMN: Kosova mund të shkojë drejt krizës fiskale

“Buxheti i Kosovës nuk mund të përballojë një rritje aq të shpejtë të shpenzimeve për …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.