fbpx
Liqeni që i mori jetën 2 mijë personave

Liqeni që i mori jetën 2 mijë personave

 

Një re e madhe dyoksidi karboni ishte ngritur mbi liqenin Nyos në pjesën veriperëndimore të Kamerunit, pranë kufirit me Nigerinë më 21 gusht të vitit 1986.

Dhe pasI zbritI në luginë ka thithur gjithë oksigjenin nga ajo zonë dhe si pasojë në këtë tragjedi humbën jetë 1,746 persona dhe rreth 3.000 kafshë që u asfiksuan.

Për shumë kënd mund të tingëllojë si një skenar nga filmat horror, por makthi ishte i vërtetë.

Shpërthimi i një vullkani 400 vite më parë kishte krijuar një krater në liqen, në të cilin gjatë shekujve pasues u grumbulluan sasi të mëdha të dyoksidit të karbonit.

Shpërthimi i vullkanit nuk u ndal duke zgjeruar rrënjët disa milje nën sipërfaqe, duke rrjedhur gaz në ujërat nëntokësore dhe duke krijuar burime të “gazuara”, që vazhdimisht kanë ndikuar në liqen apo më mirë thënë në hapësirën nën të.

Dhe ndodhi efekti siç ndodh me shishen e një pijeje të gazuar e cila pas tundjes shpërthen.

Nilah Isak Konfor, ekspert për ujërat nëntokësore dhe shef i ekipit që kishte menaxhuar katastrofën, ka deklaruar se si pasojë e kësaj ka pasur të reshje të shumta për javë të tëra duke shkaktuar edhe rrëshqitje të mëdha të dheut.

Lexoni edhe këtë:

2 shtetet me pagat më të larta

Zvicra dhe Islanda kanë pagat më të mira në Evropë, paga më e lartë në vendet e Evropës është në Zvicër. Punonjësit atje marrin 4 mijë e 421 euro në muaj.

Pas Zvicrës sipas të dhënave të “Wikipedia”, bazuar në informacionet e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, vendi i dytë në këtë renditje i takon Islandës me 3 mijë e 430 euro pagë.

Më pas renditet Norvegjia me 3 mijë e 405 euro pagë, Danimarka 3 mijë e 270 euro, Luksemburgu 3 mijë e 159 euro, Suedia 2 mijë e 713 euro, Finlanda 2 mijë e 509 euro, Irlanda 2 mijë e 479 euro, Gjermania 2 mijë e 270 euro dhe në fund Franca 2 mijë e 225 euro. Në Kosovë paga mesatare neto është rreth 405 euro, ndërkaq në Shqipëri është më e ultë, rreth 347 euro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.