Ballina / BOTA / Liderët e BE-së u premtojnë ndihma fqinjëve të Sirisë

Liderët e BE-së u premtojnë ndihma fqinjëve të Sirisë

Liderët e Bashkimit Europian, të cilët janë takuar në Bruksel, kanë rënë dakord për rritjen e ndihmave për fqinjët e Sirisë, si masë për trajtimin e krizës së refugjatëve.

Samiti i urgjencës në Bruksel përfundoi me zotimin për të rritur ndihmat për Libanin, Jordaninë dhe Turqinë, ku miliona sirianë kanë ikur.

Gjithashtu, u premtua një bashkëpunim më i ngushtë me shtetin turk, ku është planifikuar edhe një vizitë e nivelit të lartë në mes të Tusk, Juncker dhe Presidentit, Recep Tayyip Erdogan më 5 tetor.

Liderët, gjithashtu ranë dakord që të dhurojnë 1 miliard euro për agjencinë e refugjatëve të Kombeve të Bashkuara, UNHCR-në.

Ky takim nuk ka kaluar pa debate, pasi ashtu siç pritej, disa vende anëtare të BE-së, kryesuar nga Sllovakia kanë kundërshtuar kuotat e detyrueshme për shpërndarjen e 120 mijë refugjatëve.

Por, presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker i ka përshkruar bisedimet si të “shkëlqyera”, duke shtuar se “atmosfera ishte më e mirë nga sa pritej”.

Duke njoftuar për masat, presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk deklaroi se qëllimi i këtij takimi ishte që të hiqet gishti i fajtorit nga vendet anëtare, të cilat ia kanë drejtuar njëra-tjetrës gjatë gjithë krizës.

Po ashtu, është rënë dakord që vendet e Ballkanit Perëndimor, të cilat po përballen me fluksin e refugjatëve, të përfitojnë më shumë asistencë teknike, duke përfshirë edhe ndihmën në përgatitjen e konferencës së Ballkanit Perëndimor që pritet të mbahet më 8 tetor.

Provo po ashtu

konviktet e studenteve ne prishtine

Pasojat e largimit të Kosovës nga Asociacioni Evropian për Cilësi në Arsim

Pavarësisht se Kosovës nuk i është vazhduar anëtarësimi në Asociacionin Evropian për Sigurimin e Cilësisë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.