Ballina / Shkencë / Ky planet po habit shkencëtarët
Ky planet po habit shkencëtarët

Ky planet po habit shkencëtarët

Jashtë sistemit tonë diellor është zbuluar një planet 12 herë më i madh se Jupiteri.

Një planet i “kuq” i madh endet nëpër univers përtej sistemit tonë diellor, 20 vjet dritë larg Tokës. Nuk lidhet me asnjë yll të vetëm dhe planeti i parë i tillë zbulohet nga një teleskop radioje nga Toka.

Ai ka një aurorë misterioze dhe fusha e tij masive ka lënë të habitur shkencëtarët që njohin shumë objekte astronomike nga thellësitë e universit.

“Ky është planeti në kufirin midis planetëve, xhuxh kafe dhe ‘yjet e dështuara’ dhe na jep surpriza që mund të na ndihmojë për të kuptuar proceset magnetike në yjet dhe planetë, ” shpjegon Melodie Kao, një astronome nga Universiteti i Arizonës.

Analiza e ekipit të hulumtimit tregoi se fusha magnetike e këtij planeti është jashtëzakonisht e fortë, ose 200 herë më e fortë se Jupiteri, dhe kjo mund të ndihmojë të shpjegojë se pse ka një aurorë të fuqishme.

Shkencëtarët, puna e të cilëve u publikua në revistën Astrophysical, thonë se studimi i tyre sugjeron se radiovalët e aurorës së planetit mund të ndihmojnë në zbulimin e më shumë planetëve jashtë sistemit tonë diellor.

@Fluidi

Provo po ashtu

Si shfaqen mikrobet shëtitëse nëpër botë

Si shfaqen mikrobet “shëtitëse” nëpër botë?

Rreth 20 vjet më parë, shkencëtarët filluan të gjenin viruse të ngjashme gjenetikisht në mjedise …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.