Kulturë

Pikturat e John Atkinson Grimshaw

Atkinson Grimshaw ishte një piktor realist anglez. Bir i një oficeri policie, lindi në Leeds, në vitin 1836. I’u bashka Firmës Hekurudhore të veriut, ku edhe punoi për një kohë. Megjithëse nuk mori ndonjë edukim të rregullt në fushën e pikturës, vazhdoi përkushtimin e tij në këtë zeje përkundër kundërshtimit …

Lexo më shumë

Hapet konkursi për fotografi në ekspozitën ‘Europeana Collections’

Europeana Collections

Ky projekt synon të zhvillojë një kërkim të ri, atë të realitetit të sotëm të disa vendeve në Shqipëri, të fotografuar dikur. Gjatë këtij viti Biblioteka Kombëtare mori pjesë në një nga projektet më interesante të Europeana-s (Portali europian digjital i bibliotekave kombëtare, muzeumeve etj), përmes ekspozitës me kartolina dhe …

Lexo më shumë

Feja e vërtetë sipas Spinozës

Në kohën e zellit të tepruar fetar, mbrojtja e paepur që Barush Spinoza i bën lirisë intelektuale është më aktuale se kurrë. Në korrik të vitit 1656, 23-vjeçari Bento de Spinoza u përjashtua nga kongregacioni portugezo-hebre i Amsterdamit. Ai qe ndëshkimi më i ashpër i herem (ndalimit) i marrë nga …

Lexo më shumë

Shpallen nominimet për çmimet emmy 2017

Këto janë disa prej nominimeve kryesore në disa kategori të çmimeve Emmy Awards. Komedia më e mirë “Atlanta” (FX) “black-ish” (ABC) “Master of None” (Netflix) “Modern Family” (ABC) “Silicon Valley” (HBO) “Unbreakable Kimmy Schmidt” (Netflix) “Veep” (HBO) Drama më e mirë “Better Call Saul” (AMC) “The Crown” (Netflix) “The Handmaid’s Tale” …

Lexo më shumë

A e dini se Stalini tentoi ta vriste Titon

Në histori do të mbahet mend letra e Titos, përmes së cilës vendosi të mbronte vetën dhe njëkohësisht të kërcënonte Stalinin e madh. Në maj të vitit 1948 kishte përçarje të madhe mes Titos dhe Stalinit. Partia Komuniste e Jugosllavisë i ka hedhur poshtë akuzat e  komunistëve sovjetikë kundër politikës së udhëheqjes …

Lexo më shumë
error: Content is protected !!