Ballina / Kulturë (page 51)

Kulturë

Kush ishte Dionis filozofi

Dionis_filozofi

Ngjarjet e shtatorit të vitit 1611, përveç karakterit çlirimtar e antifeudal ishin dhe një moment domethënës konflikti fetar. Dështimi i kryengritjes së Dionis filozofit e rëndoi dhe më tej gjendjen e të krishterëve të sanxhakut të Janinës. Turqit e shkatërruan nga themelet manastirin e Shën Dhimitrit, ku peshkopi Dionis kishte …

Lexo më shumë

Shqipe e vjetër 4200 vjet

shqip_infoglobi

Një dokument monumental i plotë i mbishkruar në një tullë në një prej qyteteve më të lashtë të Shumerit, Lagash-it, qytet ku nderohej zot Ninurta, i Urti me simbolin e tij Shqipen dykrenore. Shkruan sumerologu Anastas Shuke Ninurta quhej edhe Ninip dhe ishte djali trashëgimtar i Enlil-it (yll i yllit, …

Lexo më shumë

Publikohen 14 telegrame të vitit 1912

telegramet_1912

Për herë të parë për publikun kryeqytetas u ekspozuan 14 telegrame të përfaqësive të rretheve të ndryshme të Shqipërisë, prej nga dolën delegatët e Kuvendit të Vlorës në 1912. Në ekspozitën “105-vjetori i shpalljes së Pavarësisë”, çelur në kuadër të festave të nëntorit në Muzeun Historik Kombëtar, janë ekspozuar për …

Lexo më shumë

Për çka përdoren sot bunkerët

bunkerët

Gjatë viteve 1970-1983, në Shqipëri u ndërtuan rreth 750 mijë bunkerë, struktura betoni dhe çeliku, si një sistem fortifikimi i shpërndarë në territor. “Byroja politike, Partia e Punës në atë kohë e pa të arsyeshme të ngrinte një linjë fortifikimi përgjatë të gjithë linjës bregdetare, por edhe në brendësi të …

Lexo më shumë