Ballina / Kulturë (page 50)

Kulturë

Intervistë me piktorin Omer Kaleshi

Në intervistën për revistën kulturore “Symbol” (nr. 12), Omer Kaleshi flet për vendlindjen, fëmijërinë, shkollimin, artin, dashurinë dhe jetën e tij në Paris. Omer Kaleshi (1932) është piktor modern shqiptar nga Kërçova e Maqedonisë. Kaleshi u formua si artist në Stamboll. Ai njihet për pikturat e tij epike të fokusuara …

Lexo më shumë

Filmi “Hostiles”

Filmi uestern “Hostiles” i regjisorit Scott Cooper, trajton temën e pajtimit midis të bardhëve dhe amerikanëve vendas në fund të shekullit të 19-të. Penelope Poulou e Zërit të Amerikës foli me aktorin Wes Studi për rolin e tij në film dhe mesazhin e filmit në Amerikën e sotme. Filmi nisi …

Lexo më shumë

Ninullat-këngët e djepit

djepi

Këngët popullore këndohën në raste e momente të ndryshme të jetës së njeriut, dhe klasifikohën në tri grupe të mëdha: në këngë kalendarike, këngë jokalendarike dhe këngë sipas përdorimit të tyre. Në këngët jokalendarike bëjnë pjesë të gjitha këngët që interpretohën në jetën e njeriut pa u lidhur në kohë …

Lexo më shumë

Misteret e Hinduizmit

hinduizmi

Shpesh herë e përmendim por nuk dijmë shumë për të. Hinduizmi është përfaqësuesi më shumëngjyrësh i besimeve politeiste në shumë zotra. Në kohën e sotme Hindu është emër persisht me të cilin muslimanët i emërtojnë popujt që jetojnë rreth e përqark lumit Indus. Ky emërtim është një shprehje gjeografike. Termi …

Lexo më shumë

Detroit, simpozium për Skënderbeun

Skënderbeu

Diaspora shqiptare e Amerikës përkujtoi javën që shkoi 550-vjetorin e vdekjes së Skënderbeut me një simpozium në zonën e Detroitit të shtetit Miçigan. Kjo ngjarje mblodhi studiues nga SHBA, Shqipëria, Kosova, Maqedonia dhe nga arbëreshët e Italisë. Simpoziumi u mbajt në kishën katolike Zoja Pajtore në Detroit, me nismën e …

Lexo më shumë