Kulturë

Informimi në rrezik, zyrat e shtypit prodhuese dhe shpërndarëse të lajmeve

Media në Shqipëri pritet të ndeshet gjatë këtij viti, me një terren në vështirë përballë propagandës në rritje të zyrtarëve dhe ngushtimit të hapësirave të lirisë për informim dhe raportim. Konstatimi vjen nga grupimet e gazetarëve dhe të shoqërisë civile, që thonë se media po funksionon përmes një sistemi të …

Lexo më shumë

Nobelistët e Polonisë

Burimet polake deklarojnë se ekzistojnë vetëm shtatë fitues të çmimit Nobel polak: Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Maria Skłodowska-Curie (e njohur në botë si Marie Curie), Lech Wałęsa, Czesław Miłosz dhe Wisława Szymborska dhe Olga Tokarczuk. Por, janë edhe dhjetë fitues të tjerë polak të çmimit Nobel në lëmi të ndryshme! …

Lexo më shumë

Ekspozohen për herë të parë 7 dorëshkrime të Pjetër Bogdanit

Shtatë dorëshkrime të papublikuara më parë të Pjetër Bogdanit, janë nxjerrë nga arkivi i Venedikut për t’u ekspozuar në Bibliotekën Kombëtare të Kosovë. Shkrimet e autorit të parë origjinal të letërsisë shqiptare janë zbuluar nga hulumtuesi Bejtullah Destani, ndërsa këto dokumente konsiderohen se plotësojnë koleksionin e dijës albanologjike. Dorëshkrimet e …

Lexo më shumë

Ky është historiku i Krishtlindjeve

Festa e Krishtlindjes është një nga kremtimet më të rëndësishme në kalendarin e festave të krishtera. Ajo kremtohet dhe festohet çdo datë 25 dhjetor dhe në të kujtohet lindja e shpëtimtarit Jezu Krisht. Pas Pashkëve është festa më e rëndësishme për të krishterët. Ditëlindja e Krishtit (24-25 dhjetori) është thjesht …

Lexo më shumë