Kulturë

Intervistë e rrallë me Hasan Prishtinën

hasan prishtina

Rastësisht duke kërkuar diçka krejt tjetër e gjeta këtë intervistë me atdhetarin dhe politikanin shqiptar Hasan Prishtina e që ndoshta është me interes për lexuesit shqiptar. Kjo intervistë është zhvilluar në Prishtinë më 25 korrik 1912 nga Baron E. Winder-Kriglstein,për gazetën“ Neue Freie Presse” e që është botuar më 3 …

Lexo më shumë

Teoria e Matisë dhe perëndimi

Lindja dhe Perëndimi në konceptin tonë paraqesin dy gjëra të ndryshme, pavarësisht koshiences së plotë se në këtë rast jemi viktimave të steriotipeve dhe mendësive kolektive. Megjithatë, historia, edhe ajo e vonë, ka dëshmuar teorinë e Matisit teksa i shpjegonte një miku mënyrat e vizatimit të një peme; me anë …

Lexo më shumë

Opera e parë shqiptare “Mrika”

Opera e parë shqiptare “Mrika” e kompozitorit të shquar shqiptar Prenk Jakova (1917–1969) me libret të shkrimtarit Llazar Siliqi, u shfaq më 1 dhjetor të viti 1958 në Teatrin Migjeni të Shkodrës. Ishte opera më katër akte dhe e vënë në skene nga regjisori Andrea Skanjeti. Këtë vepër që ishte …

Lexo më shumë

Jeta e shkencëtarit Stephen Hawking

hawking

Në Britani vdiq astrofizikani me famë botërore Stephen Hawking. Në janar të këtij viti ai festoi ditëlindjen e 76-të, duke sfiduar të gjitha parashikimet e mjekëve. Shkencëtari britanik, autori i librit “Një histori e shkurtër e kohës”, besohet të jetë një nga njerëzit më të moshuar që mbijetojnë me sëmundjen …

Lexo më shumë

Gabriel: Rrjetet sociale duhet të respektojnë etikën

media sociale

Një grup ekspertësh të mandatuar nga Bashkimi Evropian rekomandon që platformat digjitale dhe rrjetet sociale të respektojnë një ”kod etik” për të luftuar keqinformimin on line. Në mesin e ”10 parimeve bazë” të rekomanduara radhiten transparenca, diversiteti dhe besueshmëria e informacioneve, raportohet deklarata e komisioneres europiane për Çështjet Digjitale, Mariya …

Lexo më shumë

Strehimi i grave tek bukuria

bukuria

Sikur t’u thuhej grave shqiptare të mesit të shekullit të XIX se vlerat dhe normat shoqërore mbi të cilat do të gjykoheshin do të ishin sesa të shkolluara, të kulturuara dhe ç’mendim do të jepnin për jetën shoqërore në vend, do të mbeteshin të habitura dhe do ta quanin një …

Lexo më shumë
error: Content is protected !!