Kulturë

Nobelistët e Polonisë

Burimet polake deklarojnë se ekzistojnë vetëm shtatë fitues të çmimit Nobel polak: Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Maria Skłodowska-Curie (e njohur në botë si Marie Curie), Lech Wałęsa, Czesław Miłosz dhe Wisława Szymborska dhe Olga Tokarczuk. Por, janë edhe dhjetë fitues të tjerë polak të çmimit Nobel në lëmi të ndryshme! …

Lexo më shumë

Ekspozohen për herë të parë 7 dorëshkrime të Pjetër Bogdanit

Shtatë dorëshkrime të papublikuara më parë të Pjetër Bogdanit, janë nxjerrë nga arkivi i Venedikut për t’u ekspozuar në Bibliotekën Kombëtare të Kosovë. Shkrimet e autorit të parë origjinal të letërsisë shqiptare janë zbuluar nga hulumtuesi Bejtullah Destani, ndërsa këto dokumente konsiderohen se plotësojnë koleksionin e dijës albanologjike. Dorëshkrimet e …

Lexo më shumë

Ky është historiku i Krishtlindjeve

Festa e Krishtlindjes është një nga kremtimet më të rëndësishme në kalendarin e festave të krishtera. Ajo kremtohet dhe festohet çdo datë 25 dhjetor dhe në të kujtohet lindja e shpëtimtarit Jezu Krisht. Pas Pashkëve është festa më e rëndësishme për të krishterët. Ditëlindja e Krishtit (24-25 dhjetori) është thjesht …

Lexo më shumë

A po fundoset Holanda

Revista e njohur europiane, “Politico.eu”, analizon një fakt tepër shqetësues për Holandën. Ajo është “drejt zhdukjes”, si pasojë e rritjes së nivelit të detit. Politico ka marrë në analizë situatën aktuale të Holandës bazuar në shpjegimin e ekspertëve. Libri telefonik lokal në zonën Holandeze të Noordwaard është një regjistrim i …

Lexo më shumë
error: Content is protected !!