Kulturë

71 vite NATO

Më 18 mars 1949 Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre evropianë bënë të njohur planet e tyre për një aleancë, që e quajtën Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior ose NATO. Aleatët thanë se qëllimi i tyre ishte ruajtja e paqes dhe e sigurimit. Ata ranë dakord që një …

Lexo më shumë

Një vështrim i ri mbi Hitlerin

A duhet të rishkruhet historia e nacionalsocializmit? “Hitleri – një biografi globale” e historianit irlandez vendos prioritete të reja. Por i shton ndoshta vetëm një aspekt të ri figurës së Hitlerit. Në fakt libra për Adolf Hitlerin ka sa të duash. Sidomos vitet e fundit janë botuar shumë biografi të …

Lexo më shumë

5 fakte mbi jetën e Nietzsches!

Friedrich Wilhelm Nietzsche ishte filozof gjerman i cili e urrente krishterimin dhe moralitetin. Më poshtë i keni 5 fakte nga jeta e tij e vështirë. 1. Nietzsche njihet për dështimet e tij të vazhdueshme gjatë gjithë jetës së tij Friedrich Nietzsche u veçua për shkathtësitë e jashtëzakonshme duke u bërë …

Lexo më shumë

95 vjet nga vrasja e Luigj Gurakuqit

95-VITE NGA VRASJA E LUIGJ GURAKUQIT

Luigj Gurakuqi ishte veprimtar i çështjes kombëtare, hartues dhe nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet, arsimtar, tekstolog, gjuhëtar, diplomat, deputet dhe Hero i Popullit shqiptar. Ai shkroi deklaratën e Pavarësisë së Shqipërisë. Dora e tij shkroi alfabetet e miratuar nga Kongresi i Manastirit. Është një nga personalitetet më …

Lexo më shumë