Kulturë

10 filmat që thyen tabutë

extasy_movie

(Nga skena e parë e seksit deri te personazhi i parë gej) Rrjeti prestigjioz BBC ka stiluar dhjetë filmat që thyen tabutë në kinematografi. Një ndër ta është edhe filmi me personazhin e parë gei. Homoseksualiteti ishte një fenomen jo i përdorur në filmat europianë dhe hollivudianë që nga vitet …

Lexo më shumë

Dy shekuj e 9 vite pa Shiler-in

209 vjet më parë vdiq Shiler, (10 nëntor 1759 -9 Maj 1805). Filozofi, poeti, dramaturgu, historiani, një prej klasikëve më të shquar gjerman. Shumë pjesë teatrale të tij i përkasin galerisë gjermane të pasurive që trashëgohen si testament i vetëdijes dhe të vetvetishmes. Baladat e skalituar pre tij radhiten në …

Lexo më shumë

Truri 4 mijë vjeçar

lajmi i fundit

Arkeologët në Turqi zbuluan trurin 4 mijë vjeçar të një njeriu në zonën arkeologjike të qytetit Kutahya, në Anadollin Perëndimor. Meriç Altinoz, profesor i Universitetit Haliç të Stambollit thotë se bëhet fjalë për rastin e parë dhe të vetëm të zbuluar deri më tani, që kushtet e natyrës konservojnë në …

Lexo më shumë

Varfërohen mediat ‘shqipe’!

Përderisa parashikohet eliminimi i programeve në gjuhët e Ballkanit të Zërit të Amerikës, e, një gjë e tillë mund të ndodh edhe me DW në gjuhën shqipe. Për këtë të fundit, InfoGlobi, jozyrtarisht mëson se deri në fund të muajit prill të këtij viti, edhe ky medium rrezikohet të mbyllet …

Lexo më shumë

Fituesit e Oscar-it

Filmi “Graviteti” triumfoi me 7 çmime Oscar, por për pak e humbi çmimin kryesor për filmin më të mirë të cilin e mori “12 vite skllav”, drama e regjisorit britanez Steve McQueen. Ndërsa aktori i famshëm Brad Pitt fitoi çmimin Oscar, jo për aktorin më të mirë por për filmin …

Lexo më shumë

Fituesit e Çmimit Oscar 2014

Filmi “Graviteti” triumfoi me 7 çmime Oscar, por për pak e humbi çmimin kryesor për filmin më të mirë të cilin e mori “12 vite skllav”, drama e regjisorit britanez Steve McQueen. Ndërsa aktori i famshëm Brad Pitt fitoi çmimin Oscar, jo për aktorin më të mirë por për filmin …

Lexo më shumë