Kulturë

Veprat që u shkruan në”karantinë”

Koronavirusi, ka detyruar miliarda njerëz të izolohen në shtëpitë e tyre. Për shumëkënd, kjo është një përvojë e rëndë, sidomos në aspektin psikologjik. Por nga artistët deri tek shpikësit më të mëdhenj, kanë arritur që të ndryshojnë botën për mire pikërisht nga dhomat e tyre të karantinës. Ja cilët janë …

Lexo më shumë

15 pandemitë që ndryshuan historinë

Në fushën e sëmundjeve infektive, pandemia është skenari më i keq. Kur një epidemi përhapet përtej kufijve të një vendi, sëmundja bëhet zyrtarisht pandemike, si COVID 19. Sëmundjet ngjitëse ekzistonin gjatë epokës së lashtë, por kalimi në jetën agrare 10,000 vjet më parë krijoi një hapësirë që i bëri  epidemitë …

Lexo më shumë

71 vite NATO

Më 18 mars 1949 Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tyre evropianë bënë të njohur planet e tyre për një aleancë, që e quajtën Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior ose NATO. Aleatët thanë se qëllimi i tyre ishte ruajtja e paqes dhe e sigurimit. Ata ranë dakord që një …

Lexo më shumë

Një vështrim i ri mbi Hitlerin

A duhet të rishkruhet historia e nacionalsocializmit? “Hitleri – një biografi globale” e historianit irlandez vendos prioritete të reja. Por i shton ndoshta vetëm një aspekt të ri figurës së Hitlerit. Në fakt libra për Adolf Hitlerin ka sa të duash. Sidomos vitet e fundit janë botuar shumë biografi të …

Lexo më shumë

5 fakte mbi jetën e Nietzsches!

Friedrich Wilhelm Nietzsche ishte filozof gjerman i cili e urrente krishterimin dhe moralitetin. Më poshtë i keni 5 fakte nga jeta e tij e vështirë. 1. Nietzsche njihet për dështimet e tij të vazhdueshme gjatë gjithë jetës së tij Friedrich Nietzsche u veçua për shkathtësitë e jashtëzakonshme duke u bërë …

Lexo më shumë