Ballina / KURIOZITETE / Kufiri kozmik, pyetja e famshme e Arkitasit
kufiri,kozmik,Arkitas

Kufiri kozmik, pyetja e famshme e Arkitasit

Probleme të mendimit dhe paradokse të lashta

Në shekullin V P.E.S, filozofi dhe ushtari Arkitas shtoi një pyetje në dukje të thjeshtë.

Ai tha: “Çfarë ndodh me një shtizë, kur ajo hidhet përtej kufirit të jashtëm të universit? Ai rrikthehet apo zhduket tërësisht nga kjo botë?”.

Më vonë filozofët, duke përfshirë Lukrecin e Epikurianëve, do të citonin pyetjen e Arkitasit për të formuluar argumentet e tyre për një univers të pafundëm, infinit.

Lukreci deklaroi se mund të ketë vetëm dy përgjigje të mundshme – një universit infinit ose një lloj kufiri.

Të tjerë kanë ndërhyrë në debat, duke theksuar se për aq sa është e pamendueshme një univers i pafundëm, është më e pamendueshme të imagjinohet të qëndrohet buzë të tij dhe shkuar në mosekzistencë.

Përderisa nuk ka kuptim që shtiza të përplaset në kufirin e kosmozit dhe të kthehet pas, atëherë nuk duhet të ketë asnjë kufi.

@Fluidi

Provo po ashtu

magnum prototypes infoglobi

Po. Këto vetura janë të vërteta

Shumëkush do të ngelë gojëhapur kur të shoh se çfarë paisjesh transportuese apo “vetura” moderne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.