Kartmonedha e parë në shba, para 158 viteve

Kartmonedha e parë në ShBA, para 158 viteve

Qeveria e Shteteve të Bashkuara më 10 mars të vitit 1862, nxorri në qarkullim kortmonedhën për herë të parë. Deri atëherë, njësia monetare amerikane ishte tradicionalisht vetëm në formën e monedhave prej ari dhe argjendi, vlera e të cilave varej nga pesha e tyre.

Kongresi votoi të vinte në qarkullim kartmonedhën për të mbuluar koston e madhe të luftës civile. Kartmonedhat që u nxorrën në qarkullim në atë kohë ishin të vlerave 5, 10 dhe 20 dollarë.

Qeveria deklaroi se paratë prej letre mund të përdoreshin për të shlyer të gjitha borxhet, shtetërore dhe private.

Emri zyrtar i parasë prej letre ishte kartmonedhë e ligjshme, mirëpo amerikanët i quanin kartmonedhat letra të gjelbra pasi ato ishin shtypur me bojë të gjelbër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!