Korona në Kosovë: Kriza e qeverisë nën pretekstin e pandemisë

Shpresa e 51 ditëve të reformës së fundmi erdhi në një fund të papritur në Kosovë. Sepse në të njëjtën kohë me pandeminë e koronës, vendi më i ri në Ballkanin Perëndimor gjithashtu kishte një votë mosbesimi tek Kryeministri Albin Kurti, i cili ishte i orientuar drejt demokracisë sociale.

Qeveria e Kryeministrit Albin Kurti u rrëzua në 25 mars në një votim mosbesimi nga një shumicë e madhe e 82 (nga gjithsej 120) vota. Megjithatë, ndryshe nga Gjermania, është zakon që Kryeministri të kalojë përkohësisht punët e qeverisë deri në zgjedhjet e reja. Ky nuk është përjashtim, por përkundrazi rasti normal në Kosovë.

Presidenti nuk dëshiron zgjedhje të reja

Edhe pas votimit të mosbesimit te Kurti, konflikti vazhdon. Në vend, Presidenti Thaçi, i mbështetur nga Shtetet e Bashkuara, po vazhdon të ushtrojë presion ndaj qeverisë Kurti. Në kundërshtim me kushtetutën, Presidenti Thaçi nuk dëshiron të thërrasë zgjedhje të reja, por të formojë një “koalicion gjithëpërfshirës qeveritar” (pa VV – partia e Kurtit).

Frika e Thaçit dhe aleatëve të tij në LDK,  ish-partinë e koalicionit të Kurtit , për një qeveri të re mund të shpjegohet me frikën e zgjedhjeve të reja, por justifikohet nga kriza aktuale e koronës dhe nevoja për “stabilitetin e qeverisë”.

Ky cinizëm, në fund të fundit, qeveria e Kurtit u rrëzua në mes të krizës SARS CoV-2, dhe kjo nuk u shpëtoi komentuesve dhe analistëve. Kurti, nga ana tjetër, insiston në menaxhimin e tij të përkohshëm për t’u marrë me krizën e Corona derisa të thirren zgjedhjet e reja. Ai i është drejtuar Gjykatës Kushtetuese poashtu.

Kriza politike në Kosovë duhet të shihet si rezultat i përpjekjeve të Presidentit Thaçi dhe një aleance të elitave të vjetra të luftës civile për të kundërshtuar planet ambicioze, të reformave sociale demokratike të qeverisë Kurti (“punë dhe drejtësi”).

Pavarësisht nga sukseset e para të Kurtit – veçanërisht në luftën kundër korrupsionit strukturor – kjo “aleancë” mbështetet nga Shtetet e Bashkuara. Vendet e BE-së, veçanërisht Gjermania, mbështesin kursin e reformave të Kurtit, por kjo është më pak të dukshme.

Nje shpresë e re?

I gjithë zhvillimi është befasues në atë që Kurti u ni, me një fillim shumë të mirë. U prezantua një program qeveritar që u përqëndrua në sfidat e shumta të politikës së brendshme të Kosovës – papunësia e lartë, emigracioni, rritja e ulët ekonomike, shteti i mirëqenies së dobët dhe kapja e shtetit, që do të thotë korrupsion i thellë në sektorin publik.

Me Vjosa Osmanin, kandidate e lartë e LDK-së, Albin Kurti kishte edhe një partner, i cili ishte i orientuar drejt një “ndryshimi të politikave”. Sidoqoftë, megjithëse ajo fitoi votat dhe ishte e dyta në zgjedhjet e përgjithshme të tetorit 2019, Osmani u izolua brenda partisë së saj. Për shembull, ajo nuk mori më pjesë në negociatat e koalicionit … asaj iu dha vetëm posti i Kryetares së Parlamentit.

Perandoria godet mbrapa

Por edhe pasi qeveria u zgjodh zyrtarisht nga parlamenti në 3 shkurt, Kryeministri Kurti u shfaq të ishte kreu i qeverisë dhe opozitës në të njëjtën kohë.

Vota e mosbesimit u nis pas refuzimit që Kurti i bëri kërkesës për shpallje të  një gjendje e jashtëzakonshme si pjesë e përgjigjes ndaj krizës së Corona. Gjendja e jashtëzakonshme do të kishte rezultuar në një zgjerim të konsiderueshëm të kompetencave të presidentit Thaçi. Ministri i Brendshëm, Agim Veliu, kishte kundërshtuar qëndrimin e qeverisë në favor të shpalljes së emergjencës kombëtare. Veliu u deklarua pro gjendjes së jashtëzakonshme, për çka më pas ishte pushuar nga Kurti.

Në sipërfaqe, mund të mendohet se kjo ishte një çështje thjesht kosovare: një konflikt midis zyrës presidenciale dhe qeverisë, siç e njohim nga vendet e tjera të botës. Zona e konfliktit midis një gjendje të jashtëzakonshme dhe një forme të qeverisjes demokratike është padyshim një gjë e rëndësishme në krizën aktuale të Koronës. Dhe kështu, vota e mosbesimit u quajt edhe “Grusht shteti Corona”.

Sidoqoftë, kjo qasje është mashtruese. Mosmarrëveshja për nevojën e një gjendjeje të jashtëzakonshme kombëtare për t’iu përgjigjur në mënyrë të duhur pandemisë korona ishte vetëm një rast, jo shkaku i rënies së qeverisë së Kurtit. Përkundrazi, arsyeja është mosmarrëveshja e vazhdueshme midis Thaçit dhe Kurtit lidhur me dialogun kosovar-serb dhe punën e Shteteve të Bashkuara në të.

Pavarësisht nga marrja e detyrës e Albin Kurtit, administrata amerikane, e përfaqësuar nga i Dërguari Special Richard Grenell, ndërmjetësoi negociatat midis presidentit kosovar Thaçi dhe presidentit serb Vuçiç. Këto negociata janë në të vërtetë përgjegjësi e Kryeministrit, Albin Kurti.

Presion i fortë nga SH.B.A.

Në këtë kontekst, Kurti ka qenë nën presion në rritje nga administrata amerikane gjatë javëve të fundit, ndër të tjera për shkak të uljes së kostove të ndihmës prej 150 milion dollarë amerikanë. Ndërhyrja e administratës amerikane me siguri bazohet në shpresën për të arritur një marrëveshje me Presidentin Thaçi dhe presidentin serb Vuçiç për të gjetur një zgjidhje të shpejtë të dialogut kosovar-serb.

Kurti në mënyrë të përsëritur refuzoi një marrëveshje të shpejtë të negociuar nga presidenti.

Kriza në Kosovë po dëmton gjithashtu besueshmërinë e përpjekjeve transatlantike për të promovuar sundimin e ligjit dhe format demokratike të qeverisjes.

Është befasuese që Shtetet e Bashkuara, të cilat kanë ngritur luftën për forma demokratike të qeverisjes dhe kundër korrupsionit si një doktrinë të politikës së jashtme si asnjë komb tjetër, kanë kontribuar në mënyrë aktive në përmbysjen e një qeverie në Kosovë, e cila tashmë ka arritur sukseset fillestare kundër korrupsionit në sektorin publik brenda afatitj shumë të shkurtër të qeverisjes.

Edhe pse ky episod i zymtë, fundi i të cilit mbase do të përfundojë me shpalljen e një “qeverie të re gjithëpërfshirëse” pa pjesëmarrjen e partisë së Albin Kurtit,  është arsye e mjaftueshme për cinizëm, por ju nuk duhet të dëshpëroheni.

Kthimi i reformatorëve?

Në këtë rast, kampi social demokratik është veçanërisht i goditur. Kurti e sheh veten si një social demokrat dhe e ka vendosur qëllimisht programin e tij të qeverisë në reformat e politikave sociale dhe një përqendrim në çështje të tjera thelbësore të demokracisë sociale, siç është trajnimi profesional.

Kriza aktuale në Kosovë shpesh përshkruhet nga shtypi dhe politikanët si një krizë e trefishtë.

Së pari, kriza e qeverisë, së dyti kriza kushtetuese dhe së treti kriza e pandemisë së koronavirusit. Fakti që pandemia aktuale është përmendur vetëm si e treta tregon thellësisht shumë.

Në thelb, është lufta për një politikë të mirë demokratike transparente, sociale demokratike, të mirë të një qeverie të orientuar drejt reformave. Edhe nëse përpjekjet e tanishme, kushtetuese të paktën të diskutueshme për të shtyrë Albin Kurtin jashtë funksionit do të jenë të frytshme, rezultatet e zgjedhjeve në tetor – një shumicë për kandidatët e orientuar drejt reformës Albin Kurti dhe Vjosa Osmani – tregojnë qartë një ndryshim.

Në këtë drejtim, mbetet shpresë se poker fuqia cinike e javëve të kaluara nuk do të çojë në fitoren Pirrike për Thaçin dhe aleatët e tij vendas.

Si reagon Kurti?

Mbi të gjitha, dy gjëra do të jenë vendimtare për këtë: Së pari, drejtimi në të cilin Osmani, e cila kohët e fundit është shprehur ei guximshme në publik, por gjithashtu duket relativisht e izoluar brenda partisë së saj, po ecën politikisht. A ka gjetur një parti të re apo a arrin të forcojë elementet e orientuara nga reformat brenda LDK-së në një mënyrë tjetër?

Nga ana tjetër, zhvillimi i mëtutjeshëm i LLV-së. Kurti ka pësuar një profesionalizëm të çuditshëm në partinë e tij në pushtet gjatë disa muajve të fundit. Do të jetë vendimtare nëse ky zhvillim vazhdon. Zhgënjimi i afatit të shkurtër të qeverisë gjithashtu mund të shndërrohet në një opozitë themelore, përfshirë protesta të dhunshme. LLV shikon prapa disa episodeve shumë të diskutueshme në partinë e opozitës, jo vetëm që gazi lotsjellës hidhet në parlament.

Do të ishte shumë për të ardhur keq nëse LLV do të binte përsëri në këtë rol (të dhunës apo gazit lotësjellës v.j).

Sidoqoftë, nëse të dy Vjosa Osmani dhe Albin Kurti mund të ruajnë shtysën e politikës së reformës pragmatike, mbetet shpresa që popullsia do ta marrë parasysh këtë  herën tjetër kur të votojë.

Shkrim i botuar në Worwarts. Origjinalin mund ta lexoni më poshtë

https://www.vorwaerts.de/artikel/corona-kosovo-regierungskrise-vorwand-pandemie

Na gjeni në:

Twitter:  @infoglobi

Facebook:  https://www.facebook.com/InfoGlobi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.