specie e perjetshme

Kjo specie është e përjetshme

Nëse deri më sot keni qenë të sigurtë që gjithçka e gjallë është e përkohshme, e keni gabim.

Ekziston një specie që jeton përjetësisht.

La ‘turritopsis dohrnii’, një specie e vogël e kandilit të detit të Mesdheut, është i njohur si “kandili i pavdekshëm”.

Falë aftësisë, kjo krijesë e vogël ruan sekretin e vërtetë të biologjisë së pavdekësisë. Rreth kësaj krijese është fantazuar për shekuj me radhë. Letrat nga kulturat e shumta përmbajnë një sasi të pafundme mitesh dhe tregimesh rreth saj, por deri në mes të viteve 1990 nuk kishin gjetur asnjë dëshmi se përjetësia në planetin tonë ishte e mundur.

Në vitin 1996, studiuesit bënë një studim mbi një specie të vogël të kandilit të deti, i aftë për t’u kthyer nga një individ i rritur në gjendjen e tij të mitur, ku mashtroi me vdekjen, ndërkohë që tregoi se ishte potencialisht i pavdekshëm.

Nëse nuk konsumohet nga grabitqarët dhe vazhdon të mbështetet nga mjedisi i tij, kandili i detit mund ta përsërisë këtë cikël për një kohë të pacaktuar dhe të jetojë përgjithmonë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!