Kështu dukej Parisi para 100 vjetësh

Nicolas Bonnell dhe blogut të tij Paris Unplugged, na shpalon pamjet se si ka qenë Parisi 100 vjet më parë.

Nëse e njihni Parisin ashtu siç është sot-shumë i dendur, me zhurmë dhe i ndotur, është vështirë ta imagjinoni se ky vend ka qenë një fshat ku gratë shisnin lule nëpër karroca, apo se karrocat me kuaj kanë shërbyer si mjet transporti nëpër urën Alexandre III, apo të imagjinoni Place de la Concorde pa trafik.

Fotografitë në vazhdim kanë kapur momente në mes të viteve 1907 dhe 1930. Fotografi këto të realizuar përmes procesit të njohur si Lumiere, një metodë e hershme e fotografimit e cila ju mundësonte artistëve që të kapnin momente përreth tyre duke ua ruajtur ngjyrat origjinale. Besohet që shumica e fotografive më poshtë janë realizuar nga Leon Gimpel, Stephane Passet, Georges Chevalier dhe Auguste Leon. Kurse falë Nicolas Bonnell dhe blogut të tij Paris Unplugged, ne tani jemi në gjendje që të shohim sesi ka qenë Parisi 100 vjet më parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.