Ballina / Biznes / Karrierë / Këshilla biznesore: Shprehjet që duhet shmangur në vendin e punës
keshilla biznesore

Këshilla biznesore: Shprehjet që duhet shmangur në vendin e punës

Në vendin e punës shpesh herë mund të bini hall , si të ia thoni kolegëve dhe një të vërtetë e mos të keqkuptoheni apo mos të ‘shiheni me sy të keq’.

Disa shprehje sado të sakta e të qëndrueshme të jenë, mund t’ju paraqesin në sytë e të tjerëve si të paaftë ose pa besim në vetvete, ju dëmtojnë më shumë nga të gjitha. Këtu gjeni disa këshilla biznesore që ndoshta do ju ndihmojnë të mënjanoni keqkuptimet eventuale që mund të përkeqësojnë marrëdhënjet me kolegë në vendin e punës.

InfoGlobi ju sjell disa nga shprehjet që besohet që duhet të shmangen gjatë komunikimit në vendin e punës.

“Nuk është e drejtë”

Të gjithë e dinë se jeta nuk është e drejtë. Kur thoni se nuk është e drejtë, nënkupton se nuk mendoni që jeta supozohet të jetë e drejtë, gjë që ju bën të dukeni të papjekur dhe naivë. Nëse doni të mos dukeni keq në sytë e të tjerëve, duhet të flisni me fakte dhe të lini mënjanë interpretimet tuaja.

“Kështu e kemi bërë gjithmonë”

Ndryshimi i nxitur nga teknologjia po ndodh aq shpejt, saqë edhe një proces i gjashtë muajve më parë ngjan i vjetër më pas. Nëse thoni se “kështu e kemi bërë gjithmonë”, ju bën të tingëlloni si përtacë dhe rezistentë ndaj ndryshimit, por kjo mund ta bëjë shefin tuaj të mendojë se nuk jeni përpjekur ndonjëherë t’i përmirësoni gjërat vetë. Nëse po i bëni vërtet gjërat siç janë bërë përherë, atëherë ka një rrugë më të mirë.

“Pa problem”

Kur dikush ju kërkon të bëni diçka ose ju thotë faleminderit për diçka që keni bërë, nëse thoni pa problem, nënkupton se kërkesa e tyre duhej të kishte qenë një problem. Kjo i bën njerëzit të ndihen sikur ju kanë hedhur një barrë krahëve. Nëse doni t’u tregoni se jeni i lumtur që i keni ndihmuar apo që keni bërë punën tuaj, mjafton të thoni “ishte kënaqësi” ose “do ta bëj me kënaqësi”. Është thjesht çështje fjalësh, por ka dallim të madh te njerëzit.

“Mund të jetë idiotësi, por …”

Kjo dhe fraza të ngjashme ju bëjnë të ngjani si dikush të cilit nuk mund t’i vihet veshi. Edhe nëse e pasoni frazën me një ide të shkëlqyer, ajo që keni thënë ju ka bërë të dukeni të pabesueshëm dhe kështu të tjerët humbin sigurinë që ju ofroni. Mos jini kritiku më i madh i vetes suaj, nëse nuk keni besim te diçka, lërini të tjerët të shprehen.

“Më duhet vetëm një minutë kohë”

Kur thoni se diçka do vetëm një minutë, kjo i vë në dyshim aftësitë tuaja dhe lë përshtypjen se i bëni detyrat me nxitim. Nëse do ta bëni punën vërtet për një minutë, atëherë përdorni këtë frazë, por nëse do të duhet më shumë kohë se kaq, e keni të kotë.

“Do të përpiqem”

Kjo frazë tregon se ju mungon besimi tek aftësia juaj për të përmbushur një detyrë. Tregoni se i zotëroni 100 për qind aftësitë tuaja. Nëse ju kërkohet të bëni diçka, bëjeni, por mos thoni se do të përpiqeni, sepse tingëllon sikur të gjitha punët e tjera i bëni pa mundim.

“Nuk e kam në përshkrimin e punës”

Kjo shprehje shpesh sarkastike ju bën të tingëlloni sikur jeni të gatshëm të merreni vetëm me minimumin e asaj që ju lejon përshkrimi i punës për të cilën paguheni, gjë që është e keqe për sigurinë në punë. Nëse shefi ju kërkon të bëni diçka që e shihni si të pavend për pozicionin tuaj, atëherë kryejeni punën dhe diskutojeni më pas mosmarrëveshjen.

“Nuk është faji im”

Nuk është kurrë një ide e mirë të largoni fajin nga vetja. Nëse keni pasur gisht sadopak në diçka që nuk shkoi mirë, merrni përsipër ta pranoni fajin. Nëse jo, atëherë bëni një shpjegim të qartë dhe objektiv. Përmbajuni fakteve dhe lërini të tjerët të arrijnë në përfundimin e duhur.

“Nuk mundem”

Nuk mundem dhe nuk është faji im janë dy fraza binjake që do të sjellin të njëjtin problem tek ata që i dëgjojnë. Këta persona do të mendojnë se ju nuk doni të merreni me punën e ngarkuar dhe se nuk jeni në gjendje të bëni ç’është e mundur që ta përmbushni atë. Nëse nuk bëni dot diçka, ofroni më mirë një zgjidhje alternative./infoglobi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.