Katastrofë ekologjike: Insektet po zhduken masovikisht

Insektet po zhduken anembanë botës me shpejtësi të madhe për shkak të përdorimit të pesticideve dhe faktorëve tjerë.

Në disa decenie të ardhshme mund të zhduken mbi 40 për qind të instektetev, që do të mund të jetë katastrofale për planetin tonë, shkruan në njw hulumtim tw para do kohe të “Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers”, botuar në revistën “Biological Conservation”.

Numri i insekteve për çdo vit vogëlohet për 2,5 për qind. Një e treta e llojeve tash është e rrezikuar. Këto të dhëna tërheqin vërejtjen për kolapsin e mundshëm në planetin tonë, me ndikim fatal.

Ndër të dhënat më të frikshme për mundësinë e shkatërrimit të ekosistemit, është ajo se 80 për qind të bimëve polenizohet me ndihmën e insekteve. Pastaj, meqë 60 për qind e zogjve ushqehen me insekte, prashihet se, në mungesë të tyre, zogjtë do të fillojnë të hanë njëri tjetrin. Shkencëtarët prandaj propozojnë masa për ndaljen e këtij trendi të rrezikshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.