Ballina / OP./INTERVISTA / Jemi rrugës drejt një Luftë të Ftohtë të re

Jemi rrugës drejt një Luftë të Ftohtë të re

Për një kohë të gjatë kemi besuar se angazhimi amerikano-rus është thelbësor për të shmangur kalkulimet e gabuara, dhe mbetet i rëndësishëm për Uashingtonin dhe Moskën për të vazhduar bisedimet. Por, zoti Putin nuk duhet të presë që Perëndimi të falë papritur ose të harrojë zgjedhjet e tij të këqija. Ai do të ishte më i mençur të merrej me burimin themelor të tensionit sesa të rrinte ulur duke planifikuar mënyra të reja për të përshkallëzuar atë

Shetet e Bashkuara dhe Rusia kanë zbritur në një pikë të re të ulët në marrëdhëniet e tyre, me vale të sanksioneve dhe përshkallëzim të hakmarrjeve. Njëzet e pesë vjet pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, marrëdhëniet janë kthyer në një ngrirje të thellë. Cfare ndodhi?
Tensioni i tanishëm nuk u kthy sepse Shtetet e Bashkuara papritmas donin kundërshtarin e saj të vjetër. Ajo që ndodhi është një përgjigje ndaj zgjedhjeve të këqija të marra nga Presidenti Vladimir Putin i Rusisë. Këto zgjedhje u bënë qëllimisht në Moskë, ndoshta për arsye personale të vetë Putinit për politikën e brendshme dhe politikën e jashtme. Ata janë arsyeja kryesore për tensionin që tani ekziston.

Putin zgjodhi të pushtonte dhe aneksonte Krimenë nga Ukraina, dhe më pas të nxiste një kryengritje të armatosur në Ukrainën juglindore në vitin 2014, duke shkelur të gjitha normat e sovranitetit kombëtar të post Luftës së Dytë Botërore. Lufta në rajonin e Donbas ishte një taktikë e z. Putin për të injektuar paqëndrueshmëri të mëtejshme në Ukrainë, pasi presidenti i Ukrainës, aleati i Putinit Viktor Janukoviç, u largua nga pallati i tij përballë protestave masive. Z. Putin ishte i pakënaqur me vendimin e Ukrainës për të nënshkruar një pakt me Bashkimin Evropian, por Ukraina nuk është një vend vazal i Rusisë dhe pretendimet e zotit Putin për një sferë të ndikimit janë të papërshtatshme. Sanksionet e vendosura nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa ishin një përgjigje ndaj impulsit jo të konsideruar mirë nga zoti Putin për përdorimin e dhunës si një mjet kërcënimi dhe detyrimi.

Një tjetër zgjedhje e varfër dhe e qëllimshme ishte ndërhyrja në fushatën zgjedhore të SHBA-ve. Z. Putin nuk mund t’i shpëtojë përgjegjësisë për përpjekjet ruse për të dëmtuar kandidaturën e ish-sekretares të shtetit Hillari Klinton dhe, ndoshta, të anojë zgjedhjet në anën e Donald Trump. Ne e dimë se zoti Putin “ziente” për mbështetjen e hapur të znj. Clinton për parimin e fjalës së lirë gjatë protestave 2011-2013 kundër tij, por ai është krejtësisht i gabuar nëse mendon se Shtetet e Bashkuara kanë drejtuar trazirat. Z. Putin dhe ndihmësit e tij cinikisht mohojnë se ata u përpoqën të ndërhynin në zgjedhjet e SHBA-ve, por me siguri ata e dinë saktësisht se çfarë ndodhi dhe si. Sanksionet e imponuara nga presidenti Barak Obama në dhjetor të vitit të kaluar dhe të forcuara së fundi nga Kongresi nuk u shfaqën nga hiçi. Ato janë një përgjigje logjike ndaj përpjekjes së zotit Putin për të ndërhyerë në demokracinë amerikane.

A kanë këto zgjedhje pasoja pozitive për Rusinë apo stabilitetin global? Zoti Putin sillet sikur ai beson se Rusia po bën hapa përpara. Ndoshta në botën e tij zero-sum, ai merr kënaqësi në kaosin që përshkuan politikën amerikane, por taktikat e tij janë dëmtuar keq si në Ukrainë ashtu dhe në Shtetet e Bashkuara. Gjithashtu, zgjedhjet e zotit Putin kanë qenë të kushtueshme për Rusinë, ekonominë e saj dhe popullin e saj.
Ne për një kohë të gjatë kemi besuar se angazhimi amerikano-rus është thelbësor për të shmangur kalkulimet e gabuara, dhe mbetet i rëndësishëm për Uashingtonin dhe Moskën për të vazhduar bisedimet. Por, zoti Putin nuk duhet të presë që Perëndimi të falë papritur ose të harrojë zgjedhjet e tij të këqija. Ai do të ishte më i mençur të merrej me burimin themelor të tensionit sesa të rrinte ulur duke planifikuar mënyra të reja për të përshkallëzuar atë.

@Fluidi

Provo po ashtu

robert austin

Austin: Kosovarët paguajnë çmimin e “Qeverisë së korruptuar” për vizat

“Imazhi i Qeverisë së Kosovës, në perspektivën globale, nuk është pozitiv. Është një qeveri e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.