fbpx

Japonia po ndërton superkompjuterin më të shpejtë

Japonia po ndërton superkompjuterin më të shpejtë në botë, të cilin shpreson ta bëjë vendin qendrën e re globale për kërkimin e inteligjencës artificiale.

Superkompjuteri pritet të funksionojë me një shpejtësi prej 130 petaflops, që do të thotë se është në gjendje të kryejë një llogaritjet 130 sekonda quadrillion ( 1,000,000,000,000,000) për sekondë (130 milion miliardë).

Sapo të përfundojë ky kompjuter do të jetë superkompjuter më i fuqishëm në botë, duke tejkaluar kampionin e tanishëm, Sunëay TaihuLight të Kinës, aktualisht duke operuar në 93 petaflops.

Çfarë e bën një kompjuter “super”?
Ndërsa ABCI nuk do të ketë një mouse apo ekran, nuk është shumë i ndryshëm nga një kompjuter personal – vetëm souped-up, një tërësi shumë më të shpejtë dhe shumë, shumë më të mëdha.

“Sistemi superkomputer aktual është një milion herë më i shpejtë se kompjuterat tuaj personal”, shpjegon Satoshi Sekiguchi, një drejtor i përgjithshëm në Institutin Kombëtar Japonez të Shkencës dhe Teknologjisë së Avancuar Industriale.

Sekiguchi llogarit se do të duhej 3,000 vjet për një kompjuter personal për të arritur atë që një super kompjuteri mund të bëjë në vetëm një ditë.

Në aspektin e madhësisë, superkompjuter i Japonisë do të jetë i krahasueshëm me një parking me hapësirë ​​për 30 deri në 40 makina.

“Superkompjuteri që është aktualisht në zhvillim do të marrë rreth 1.000 metra katrorë hapësirë ​​në tokë,” thotë Sekiguchi.

Për çfarë do të përdoret?
ABCI mund të ndihmojë kompanitë japoneze të zhvillojnë dhe përmirësojnë makina pa pilot, robotikë dhe diagnostifikim mjekësor, shpjegon Sekiguchi.

“Një superkompjuter është një mjet jashtëzakonisht i rëndësishëm për përshpejtimin e avancimit në fusha të tilla”, thotë ai.

Shpejtësia e saj supersonike do të ndihmojë gjithashtu Japoninë për të zhvilluar përparime në teknologjitë e inteligjencës artificiale, si “të mësuarit e thellë”.
Por super kompjutera duhet të falënderohen edhe për shpikjet më të vogla të përditshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.