Ballina / KRYESORE / James Ker-Lindsey: A mund ta drejtojë Borrell dialogun Kosovë – Serbi
borrell

James Ker-Lindsey: A mund ta drejtojë Borrell dialogun Kosovë – Serbi

Profesori James Ker-Lindsey i Shkollës londineze për Ekonomi dhe Politikë (LSE), që është njëri ndër univerisitetet më prestigjioze në botë, ka dhënë mendimin e tij për nominimin e Josep Borrell Fontelles për pozitën e Përfaqësuesit të Lartë për Politikë të Jashtme të BE’së, pozitë që deri më tani është mbajtur nga Federica Mogherini.

Përkundër që është nga Spanja, një vend që nuk e ka njohur Kosovën, Ker-Lindsey thotë se ai Borrell është personi i duhur për arritjen e marrëveshjes Kosovë-Serbi. Ai këtë e shpjegon në këto katër pika.

Pika e parë: Borrell është pro një arritje të marrëveshjes. Si Ministër i Jashtëm i Spanjës, ai e dinë se sa e dëmshme është çështja e Kosovës për Spanjën, por edhe për unitetin e BE’së. Por ai po ashtu e dinë se zgjidhja e çështjes kërkon një kompromis që do kërkonte pajtimin e shteteve që nuk e njohin Kosovën në BE dhe në Kombet e Bashkuara.


Pika e dytë: Josep Borrell ka kredibilitet në Serbi. Pozita e Spanjës si mosnjohës i pavarësisë do të thotë se ai shihet si figurë simpatike në Beograd se shumica e figurave tjera europiane. Nëse arrinë të e përdorë mirë kjo i jap atij një avantazh.

Pika e tretë: Por pozita e Spanjës i jep Borrellit avantazh. Serbisë nuk i konvenon që të armiqësohet me të. Ai do ketë ende ndikim në Madrid. Nëse Serbia është shumë bllokuese sa i përket dialogut, atëherë ka mundësi që Spanja do jepte më pak mbështetje nga Spanja, dhe të tjerët.

Pika e katërt: Ndërkohë, edhe Kosova e din që nuk i konvenon të armiqësohet me të. Një raport i mirë nga Borrell mund të ndihmojë që të ndërrohet pozita e Spanjës rreth kësaj teme. Ndoshta mund të ndodhë edhe njohja (edhe pse për këtë ka pak mundësi). Kjo do mund të bartej tek vendet tjera anëtare të BE’së që nuk e njohin Kosovën.

James Ker-Lindsay thotë se përkundër që Borrell po shihet një nominim jo i mirë për pozitën ai do provojë të kundërtën.

“Ai mund të jetë personi i duhur për të arritur marrëveshjen historike mes Kosovës dhe Serbisë”, ka thënë ai.

Provo po ashtu

MPJ dënon fuqishëm sulmin ndaj autobusit që udhëtonte nga Kosova përmes Serbisë

Një autobus me udhëtarë kosovarë është sulmuar mbrëmë në Krushevc të Serbisë. E ministria e jashtme …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.