Ballina / LIFESTYLE / Fun / Ja si u prodhuan kondomët që përdoreshin nga faraonët
faraonet_infoglobi

Ja si u prodhuan kondomët që përdoreshin nga faraonët

Në shoqërinë e sotme, ekzistojnë forma të ndryshme të kontraceptivëve në treg. Disa nga këto, si pilulat kontraceptive të kombinuara (shpesh të referuara si ‘pilula’), janë, për shembull, shpikje relativisht të reja.

Të tjerë, si prezervativët, kanë një histori shumë më të gjatë se ato që u përmendën më lartë. Edhe të parët kishin pasur qasje në kontraceptivë, edhe pse disa nga këto mund të duken mjaft të çuditshme për një vëzhgues modern.

Sipas disa të dhënave, paraqitja më e hershme e një prezervativi mund të gjendet në një pikturë shpellore 13,000 vjeçare në Grotte des Combarrelles, Francë, raporton “Ancient-origins”.

Disa faraonë të lashtë egjiptianë, Tutankhamuni, për shembull, kishte përdorur prezervativë (të cilët ishin bërë prej rrobave).

Besohet se kondomët e egjiptianëve të lashtë nuk shërbenin si një qëllim kontraceptiv, por u përdorën me qëllim të parandalimit të sëmundjeve tropikale.

Sidoqoftë, në Egjiptin e lashtë ekzistonin kontraceptivë. Papirusi Mjekësor Kahun (i njohur gjithashtu si Papirusi Gjinekologjik), i cili daton rreth vitit 1825 pes, rekomandon përdorimin e një përzierje të plehrave të krokodilit dhe disa përbërës të tjerë (tani të panjohur). Kjo përzierje do të formohej pastaj në një bllok të vogël dhe futet në vaginën e gruas.

Është pohuar se në Indi dhe në Lindjen e Mesme, kjo u zëvendësua me jashtëqitje elefantësh. Sipas një hipoteze, plehrat e krokodilëve janë alkaline në natyrë, duke vepruar kështu si spermicid.

Një metodë toksike

Përderisa pesha të tilla të lashta ndoshta nuk kanë pasur efekte anësore negative për shëndetin e përdoruesve të tyre, e njëjta gjë nuk mund të thuhet për metodat e tjera kontraceptive. Për shembull, në Kinën e lashtë, për shembull, merkuri i lëngshëm ishte përdorur nga gratë për të parandaluar shtatzëninë. Nga ana tjetër, merkuri është jashtëzakonisht toksik dhe gëlltitja e saj mund të dëmtojë seriozisht organet e brendshme, duke shkaktuar dështimin e veshkave dhe mushkërive, si dhe duke dëmtuar trurin dhe vdekjen përfundimtare.

Për shembull, një mjek i lashtë grek me emrin Soranus i këshilloi gratë të teshtinin me vështirësi për të dëbuar spermën nga trupat e tyre. Siç mund të mendojmë, këto metoda ndoshta nuk ishin plotësisht të suksesshme. Megjithatë, ai ishte një mjek shumë i respektuar gjatë kohës së tij.

 

@Fluidi

Provo po ashtu

Sytë zbulojnë sekretet tua të fshehta

Nënndërgjegjja jonë është një vend shumë i errët, që kërkon vite e vite psikoanalizë për …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.