Ja si të përgatisni kosin e bardhë

Përbërësit

1 litër qumësht

100 gr kos

Hapat

Si fillim duhet të nxirrni kosin nga frigoriferi disa orë më parë, në këtë mënyrë arrin temperaturën e ambientit.

Kjo për arsye pasi fermentet janë shume delikate ne luhatjet e temperaturës.

Në fillim mund të blini një vazo kos ne treg, herët e tjera mund të përdorni kosin tuaj. Vini qumështin në zjarr në një enë inoksi. Për hapin me pas ju duhet një termometër ushqimor. Kjo pasi siç e thamë, fermentet janë shumë delikat në luhatje të temperaturës.

Në temperatura shumë të larta apo shumë të ulëta ata vdesin. Pas shume provash temperatura ideale për të bërë kosin është 45°C.

Ndërkohë që qumështi arrin procesin e vlimit, hiqeni nga zjarri dhe e lini të fiohet deri ne temperaturën 45°C. Herë pas here mund ta monitoroni me termometrin.

Në një termus hidhni dy luge gjelle kos dhe hapeni mirë në sipërfaqe. Pasi qumështi te ketë temperaturën e kërkuar hidheni atë pjesë pjesë në termus duke e trazuar vazhdimisht. Mbylleni me kapak dhe vendoseni në një vend ku nuk ka lëvizje apo vibracione. Lëreni për rreth 7-8 ore nëse doni një kos vërtet te dendur ne konsistence

Futeni ne frigorifer për disa ore para se ta shërbeni. Shoqëroheni me disa arra të qëruara dhe pak mjaltë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.