doktoret_shekujt

Ja si dukeshin doktorët para një shekulli

Ditët e sotme, kur një njeri sëmuret shtrohet në spital dhe për të kujdeset një doktor i veshur me të bardha dhe me një stetoskop të varur në qafë.

Por, nuk ndodhte kështu për indianët Navajo në fillimin e shekullit XX, të cilët kur nuk e ndjenin veten mirë, e shihnin veten të shtrirë në barrelë, me disa burra të maskuar që i mjekonin.

Këto foto të mrekullueshme janë shkrepur në periudhën 1904-1905 nga Edward S. Curtis. Ato janë një riprodhim i ritualit të shenjtë të shërimit që zgjaste 9 ditë, ku pacientët djersinin dhe shëroheshin nga njerëz me maska të perëndive nga mitologjitë tribale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.