fbpx
mashtrimi

Ja çfarë u ndodh kosovarëve që e mashtrojnë Zvicrën

Falsifikim i shumëfishtë i dokumenteve, shkelje e ligjit për të huajt, qëndrim i kundërligjshëm në Zvicër dhe disa herë punë pa letra.

Kjo është lista e delikteve që i ngarkohet Bujarit 40 vjeçar (emri i koduar) i cili ndodhet në burgun për hetime, në Aarau, Kantoni Aargau.

Gjykata e Qarkut në Bremgarten i ka shqiptuar atij javën e kaluar një dënim prej 12 muajsh me burg efektiv.

Pas vuajtjes së dënimit, sipas ligjit atë do ta dëbojnë në Kosovë, gjë që në fakt edhe është dëshira më e madhe e tij në këtë moment.

Bujarin e presin atje tre fëmijë të vegjël, për të cilët ka 6 muaj që nuk ka dëgjuar asgjë. Nga gruaja ndërkohë është shkurorëzuar ndërsa vëllai i tij është invalid dhe duke qenë i lidhur për karrocë, nuk mund të bëjë asnjë punë për të mbajtur familjen me bukë.

Si punëtor fasadues (gipser) ai në Kosovë mund të fitonte maksimalisht 450 euro në muaj dhe kjo nuk mjaftonte as përafërsisht për të ushqyer familjen e gjerë 12 anëtarëshe që priste vetëm nga ai.

Për një fitim më të mirë në Kosovë ai nuk kishte shanse, kështu që kishte vendosur të dalë jashtë vendit për të kërkuar punë dhe për të fituar para.

Siç e thotë ai, në Zvicër ka ardhur ilegalisht në vitin 2013 dhe ka punuar fillimisht në Zvicrën perëndimore (frankofone) nëpër firma të ndryshme si fasadues ose punëtor ndihmës.

Më vonë ai ka kaluar edhe në Zvicrën gjermane, ku për firma të ndryshme dhe si i pavarur ka punuar për periudha prej 3-4 ditë deri në një vit.

Për të fshehur identitetin, ai kishte blerë nga një grua moldaviane për 3000 franga një pasaportë të falsifikuar letoneze.

Me këtë pasaportë, ku ishte vendosur portreti i tij, ai ka pasur sukses të nxjerrë të gjitha dokumentet e nevojshme për legalizimin e qëndrimit dhe të punës në Zvicër.

Bujari ia ka dalë madje që me këtë pasaportë të nxjerrë edhe lejen e qëndrimit nga Zyra për Migracion e Kantonit Aargau.

Leja i ishte dhënë dhe vlente deri në dhjetor të vitit 2020.

Askujt nuk i kishte rënë në sy pasaporta e falsifikuar!

Ai ishte kapur, fare rastësisht, para rreth një viti, duke vozitur makinën pa leje.

Policëve ua kishte treguar lejen e qëndrimit (Vizën) ndërsa ishte dënuar për mungesë të patentshoferit.

As kësaj here nuk ishte kuptuar se nuk kishte leje qëndrimi të rregullt në Zvicër.

Bujari gjatë gjithë kohës së hetimeve ka qenë kooperativ me autoritetet dhe ka pranuar të gjitha shkeljet e bëra.

Ai ka thënë po ashtu se e ka ditur që nuk kishte të drejtë qëndrimi në Zvicër por këtë e kishte bërë nga halli.

Në shtëpi, në Kosovë e priste një borxh prej 8000 eurosh.

Këtu në Zvicër ai thotë se kurrë nuk ka vjedhur ose bërë ndonjë punë tjetër të dënueshme.

Në të kundërtën, atij ia kishte borxh rreth 9000 franga një pronar firme për të cilin kishte punuar.

Po këtë e kishte thënë edhe avokati i tij.

Sidoqoftë, gjykata e ka dënuar atë me 12 muaj burg.

Ndërsa Bujari kishte shpresuar se para Vitit të Ri do të mund të shkonte në Kosovë ku e prisnin fëmijët, por gjyqtari ia bëri të qartë se kjo gjë nuk ishte e mundur.

Para kësaj, ai duhet ta vuajë dënimin me burg në Zvicër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.