robotet, bankat, financat, inteligjenca

Inteligjenca artificiale në luftë me bankierët

Bankierët po marrin kurse në Universitetin e Oksfordit para se robotët të zënë punët e tyre

Bankierët nga e gjithë bota kanë nisur kurse në Universitetit e Oksfordit në teknologjinë financiare, strategjinë e kriptomonedhave, algoritmet tregtare, inteligjencën artificiale, dhe lëndë të tjera të së ardhmes para se robotët të marrin punën e tyre.

Më shumë se 9,000 njerëz, mesatarisht të moshës 39 vjeç kanë marrë kurset e hapura në internet nga Shkolla e Biznesit Saïd në Universitetin e Oksfordit në më pak se dy vjet.

Inteligjenca Artificiale pritet të gjenerojë 300 miliardë dollarë nga kursimet e kostos deri në vitin 2030, pjesërisht përmes shkarkimit ose ri-përcaktimit të më shumë se 1.3 milionë bankierëve. Pra frika e bankierëve për t’u zëvendësuar nga robotët janë të bazuara mirë.

“Çdo gjë që mund të automatizohet, ka për tu bërë” tha Huy Nguyen Trieu, një pedagog në Universitetin e Oksfordit. Megjithatë, profesionistët e financave mund të shpëtojnë punën e tyre nëse zhvillojnë aftësitë e duhura për të përfituar nga teknologjitë që pengojnë industrinë, tha ai.

Sektori financiar po përjeton ndryshime gjithëpërfshirëse. Algoritmet tregtare parashikohen të rritet me 11% në vit dhe të arrijë 19 miliardë dollarë në 2024, institucionet financiare po derdhin rreth 1.7 miliardë dollarë në vit në bllok, ndërsa transaksionet dixhitale globale arritën 3.4 triliard dollarë në vitin 2018. Karta e ardhshme virtuale e Apple dhe monedha virtuale e Librës janë dy shembuj të ndryshimit të valës që bankierët duhet ti studiojnë mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.