Ballina / Shkencë / Hënat misterioze të Marsit rezultat i përplasjeve
henat e marsit

Hënat misterioze të Marsit rezultat i përplasjeve

Planeti i kuq ishte goditur nga një objekt i madh sa gjysma e tij, duke krijuar re të mëdha të mbetjeve që më vonë kanë formuar satelitët Phobos dhe Deimos.

Origjina e dy satelitëve të Marsit ka qenë pjesë e debatit për dekada të tëra.

Derisa shumica sugjeronin se ata janë asteroide të kapur nga graviteti i Marsit shumë kohë më parë, studimi i ri tregon një storie më shumë dramatike të origjinës.

Satelitët janë formuar nga retë e gurëve të thyer, thonë shkencëtarët.

Robin Canup, astrofizikan nga Instituti Southwest Research, i cili udhëhoqi studimin, tha se çelës i punës së re është madhësia e impaktit.

Krahasuar me Hënën e Tokës, Phobos dhe Deimos janë shumë më të vegjël dhe shkencëtarët kanë përdorur madhësinë e tyre për të studiuar llojin e objektit që ka goditur Planerin e Kuq.

@Fluidi

Provo po ashtu

Si shfaqen mikrobet shëtitëse nëpër botë

Si shfaqen mikrobet “shëtitëse” nëpër botë?

Rreth 20 vjet më parë, shkencëtarët filluan të gjenin viruse të ngjashme gjenetikisht në mjedise …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.