depresion

Hap përpara në trajtimin e depresionit

Shkencëtarët pohojnë se  do të gjejnë mundësinë e përshkrimit të terapisë individuale për pacientët që vuajnë nga depresioni dhe shpjegojnë arësyet përse ky lloj i terapisë duhet të ‘individualizohet’.

Studimi i radhës i publikuar në revistën ‘Current Biology’ shpalon se një dozë e vetme e anti depresantëve që përdoret më së shumti ‘mund të ndryshojë arkitekturën e trurit të njeriut brenda disa orëve’.

Mirëpo si shkruajnë autorët ‘shenjat e përmirësimit të gjendjes tek pacientët që vuajnë nga depresioni, nuk mund të vërehen menjëherë, por tek pas disa javësh’.

Kjo gjetje, sipas shkencëtarëve do ti mundësojë mjekëve që të dijnë me kohë nëse pacientëve u përgjigjen terapia e përshkruar , përkatësisht do ti ndihmojë ata që të përshkruajnë terapinë adekuate për ta. Si do ta dijnë cka tu përshkruajnë poacientëve mjektë, ishte pyetja  që iu drejtua këtyre shkencëtareve. Ata thonë se ‘mjeku do ia përshkruaj pacientit një dozë dhe pas kësaj do ta bëj skanimin e trurit, që do të shpaloj se a ka ndikuar ajo terapi pozitivisht apo jo tek pacienti’.

Depresionet janë njëri nga pesë shkaqet kryesore të vdekshmërisë ndër moshat e reja./infoglobi/v.b.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.