the guardian kosovo

The Guardian: Kosova shteti i 51’të i Amerikës

Kosova vazhdon të ketë lidhje emocionale, politike dhe ekonomike me vendin i cili 20 vjet më parë bëri një ndërhyrje perëndimore në luftën e saj me Republikën Federale të Jugosllavisë, duke çuar përfundimisht në shpalljen e pavarësisë së Kosovës.

Disa sondazhe sugjerojnë se ka miratimin më të lartë të udhëheqjes amerikane të çdo vendi. Fotoreporteri i Guardian Cezar Dezfuli hulumtoi këtë çështje.

Në vitet 1990 presidenti i parë i Kosovës, Ibrahim Rugova, mbyllte konferencat e tij çdo të premte me fjalët “Zoti bekoftë Amerikën dhe miqtë tanë perëndimorë”. Fraza e mbërthyer me publikun dhe ndjenja vetëm u forcua kur Bill Clinton urdhëroi NATO’n të bombardojë objektet serbe gjatë luftës së Kosovës në 1999.

Në ditët e sotme është vështirë të gjendet ndonjë gjurmë fizike e luftës. Një brez është rritur në një ambient paqeje dhe stabiliteti relativ. Megjithatë, ndjenja pro-SHBA është ende e pranishme.

Një flamur i madh amerikan, së bashku me slogane falënderimi për Bill Clinton dhe disa nga vendet që njohën pavarësinë e Kosovës, janë pikturuar në vitin 2008 në një mur në Gjilan.

Një nga rrugët kryesore në kryeqytet quhet Bulevardi ‘Bill Klinton’, si shenjë respekti për presidentin amerikan.

Rrugë të tjera, si dhe shkolla dhe qendra sportive, janë emëruar sipas sekretares së shtetit të Clintonit, Madeleine Albright, kongresmeni amerikan Eliot Engel, ish-presidenti George Bush dhe udhëheqësit e vendeve anëtare të NATO’s përfshirë Tony Blair të Britanisë së Madhe, prej të cilëve Kosova është veçanërisht e dashur.

Çdo 4 korrik, në Ditën e Pavarësisë së SHBA’ve, statuja e Bill Clintonit në Prishtinë mbulohet nga fishekzjarrët.

Ceremonia organizohet nga Shoqata e Miqve të Amerikës në Kosovë dhe në të marrin pjesë zyrtarë publikë dhe ushtarakë dhe përfaqësues të ambasadës amerikane, shkruan The Guardian, transmeton gazetametro.net

Ekziston edhe një turne vjetor për basketbollin e fëmijëve të quajtur Thank You USA për nderë të Ditës së Pavarësisë.

Trupat amerikane kanë qenë të pranishme në Kosovë që nga viti 1999 si pjesë e një misioni paqeruajtës të NATO’s. Sot ka 600-700 ushtarë amerikanë të NATO’s në tokën kosovare.

Kryetari i Komunës së Llashticës, një qytet në juglindje të Kosovës, është një adhurues i madh i SHBA’ve dhe ka investuar mijëra euro në vitet e fundit në dekorimin e qytetit me, flamuj amerikan që i referohen momenteve kyçe gjatë luftës.

Shumë kompani dhe institucione amerikane kanë lidhje ekonomike me Kosovën.

Në Kosovë ka shumë shtëpi private, restorante, hotele dhe ndërtesa publike të ndërtuara si imitime i Shtëpisë së Bardhë.

Përderisa nuk ka ndryshime të mëdha në politikën amerikane ndaj Kosovës, nuk ka arsye të besohet se devotshmëria e territorit do të zbehet. Flamuri do të vazhdojnë të ngrihen në Prishtinë çdo 4 korrik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.